1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Taristuettevõte Verston kasvatas mullu käibe ligi 79 miljoni euroni
Taristuettevõte Verston kasvatas mullu käibe ligi 79 miljoni euroni

Taristuettevõte Verston kasvatas mullu käibe ligi 79 miljoni euroni

Eesti üks suurimaid teedeehitus- ja korrashoiu ettevõtteid Verston kasvatas eelmisel aastal müügikäibe ligi 79 miljoni euroni. Vaatamata väga keerulisele aastale taristuvaldkonnas lõpetas ettevõte aasta positiivse tulemusega ja investeeris 9 miljonit eurot uude hooldus- ja ehitustehnikasse.

„Taristuettevõtetele oli 2022. aasta raske, sest Ukraina sõjast tingitult tõusid märkimisväärselt kõik sisendhinnad ja ehitusmaterjalidega tekkisid tõsised tarneprobleemid. Tänu kiirele kohanemisele ja õigesti fokusseeritud tegutsemisele suutsime kõikide probleemidega siiski edukalt toime tulla ja positiivse majandustulemuse saavutada,“ tõdes Verstoni finantsjuht Jarmo Liiver. Verston suurendas mullu müügikäivet 8,7 miljoni euro võrra ja teenis kasumit 0,8 miljonit eurot.

Olulise projektina alustas Verston eelmisel aastal Pärnu-Uulu teelõigu ehitamist nelja sõidurajaga maanteeks. Tegemist on transpordiameti lähiaastate mahukaima ehitushankega, mille maksumus on 30,3 miljonit eurot. Suurematest töödest kuulub ettevõtte portfelli ka kahe Utilitase tuulepargi rajamine koostöös partneritega: 2022. aastal alustati Saarde tuulepargi ehitust, käesoleval aastal algas Eesti suurima, Tootsi tuulepargi ehitus.

Verstoni asfalditehas tootis 2022. aastal 108 000 tonni erinevaid segusid. Kokku paigaldas ettevõte möödunud aasta jooksul erinevatele objektidele 228 000 tonni asfaltsegusid. Suvehooajal tegi Verston Eesti teedel üle poole kõigist pindamistöödest, ligikaudu 1000 kilomeetrit. Alates läinud oktoobrist hooldab ettevõte järgmised viis aastat Lääne-Harju, Võrumaa ja Saare maakonna riigimaanteid. Verston vastutab teede korrashoiu eest viies Eesti piirkonnas kogupikkusega üle 5500 km, mis teeb temast Eesti suurima teehooldaja.

Möödunud aastal investeeris ettevõte uude hooldus- ja ehitustehnikasse ligi 9 miljonit eurot. Näiteks osteti 19 kõige moodsamat Scania ja Volvo hooldeautot, 15 uut John Deere traktorit, uusi sahkasid ning suveks niiduseadmeid. Samuti panustati teedeehitusmasinate- ja seadmete kaasajastamisse. Mäenduse valdkonna masinaparki lisandus uus purusti ja laadur. Lisaks täiendati seadmeparki asfaldi laoturi, väiksemate laadurite ja mitme ekskavaatoriga.

„Ka tänavu jätkame kasvukursil, võtame tööle uusi inimesi, investeerime masinapargi uuendamisse, infotehnoloogiasse ning töötajate töötingimuste parandamisse,“ ütles Liiver. Kasumlikkuse kasvu nähakse tootearenduses ja innovatsioonis. Selleks kaasati eelmisel aastal enda meeskonda äriarendusjuht ja innovatsioonijuht. Ettevõte eesmärk on igal aastal investeerida 1% käibest teadus- ja arendustegevusse ja sama palju infotehnoloogiasse, et ehitada ja hooldada teid senisest targemalt ja säästlikumalt.

„Meie strateegiline eesmärk on saada maailma kõige keskkonnasäästlikumaks taristuettevõtteks. Selle saavutamiseks soovime juba tänavu vähendada oma tegevusest tekkivat CO2 emisiooni 10% ja järgmise nelja aastaga kokku 40%,“ ütles Liiver.

2010. aastal tegevust alustanud Verston on kasvanud Eesti üheks suurimaks teedeehituse ja korrashoiu täisteenust pakkuvaks ettevõtteks, mis panustab ehitusvaldkonna arengusse, kaasajastamisse ning efektiivsuse suurendamisse. Verston on koos partneritega ehitanud mitu riigile olulist objekti, näiteks Reidi tee Tallinnas, Tartu maantee Kose-Võõbu ja Võõbu-Mäo neljarealise lõigu, Kommunismiohvrite Memoriaali taristu ning Tallinna ja Ämari lennujaama laiendused. Utilitase tellimusel rajas Verston koostöös partneritega Targale tuulepargi Lätis. 2022. aastal andis ettevõte tööd kokku ligi 330 inimesele.

Verston on ka esimene taristuehitusettevõte, kes liitus Rohetiigriga.

Head Uudised GoodNews