1. Avaleht
  2. Majandus
  3. UUS POPP ALA I Liina Ostumaa: virtuaalse assistendi ameti järele on kasvav nõudlus
UUS POPP ALA I Liina Ostumaa: virtuaalse assistendi ameti järele on kasvav nõudlus

UUS POPP ALA I Liina Ostumaa: virtuaalse assistendi ameti järele on kasvav nõudlus

Liina Ostumaa on Eesti esimene virtuaalsete assistentide mentor ja koolitaja. Ta selgitab, et virtuaalne assistent on kaugtööna arvutis ja peamiselt virtuaalkanalites töötav ning suhtlev abiline teisel pool ekraani. Sekretar.ee ja CV Keskuse andmetel oli virtuaalse assistendi ametikoht 2022. aasta 2. kvartalis kõige populaarsem ametikoht Eestis.

Virtuaalne assistent on kaugtööna arvutis ja peamiselt virtuaalkanalites töötav ning suhtlev abiline teisel pool ekraani.

Liina Ostumaa. Foto: Anna Volmer

Liina Ostumaa loodud assistendikooli õppematerjalid ja kursused aitavad seda ametipositsiooni kiirelt ja targalt alustada.

Miks valida virtuaalse assistendi ametikoht?

  • Paindlikkus – tööaeg ei ole kohustatud ja piiratud 8:00 – 17:00, vaid sobiv graafik ja töökoormus on võimalik kujundada ise
  • Asukohavabadus – töö tegemiseks on esmavajalik vaid internet ja arvuti, mis tähendab, et sa ei pea kodust lahkuma või isegi Eestis asuma.
  • Mitmekesine ja rõõmu pakkuv töö – ametikoht ei ole piiratud mõne konkreetse valdkonnaga, vaid võimalik on töötada erinevate ettevõtete. Parim tunne on rõõm, kui saad kellelegi abiks olla.
Liina Ostumaa. Foto: Anna Volmer

Missioon olla virtuaalsetele assistentidele mentoriks

„Minu missiooniks on enda teadmiste ja kogemuse edasi andmine, õpetades välja uusi virtuaalseid assistente ning jagades nippe ja teadmisi inimestele, kes selles valdkonnas juba töötavad, et nad saaksid oma klientidele veelgi paremini abiks olla,“ kirjeldab Liina ettevõtte fookust. Tänu temale jõuab Eesti turule veelgi enam kvaliteetse virtuaalse assistendi pakkujaid, mille järele on kasvav nõudlus.

Liina Ostumaa. Foto: Anna Volmer

Liina on lõpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia infoteaduse ja dokumendihalduse eriala ning virtuaalsete assistentide rahvusvahelise kooli (The VA School) õppe Belinda Sandori juhendamisel, kellel on antud ametil endal olnud üle 12 aastane kogemus.

Liina esimeseks töökohaks oli pangas telleri ja suurkliendihalduri assistent, mille järgnes pikemalt sündmuste korraldamine Viljandi Pärimusmuusika Aidas, kus ta täitiski enamasti assistendi ülesandeid. 9 aastat kuulus Liina ka Viljandi pärimusmuusika festivali korraldusmeeskonda. Pikaaegne sündmuste korraldamise kogemus andis suurepärase õppetunni korraliku töö organiseerimiseks. „Minu olulisemateks väärtusteks nii isiklikus elus kui ka töös on areng ja kasv, kvaliteet, diskreetsus ja rahulikkus,“ räägib ta.

Liina Ostumaa erinevad suurimad saavutused:

  • 2015. aastal oli ta Officeday Estonia korraldatud Parima sekretäri konkursi finalist.
  • 2022. aasta lõpuks oli ta koolitanud poolsada virtuaalse assisteerimise õpilast.
  • Ta on korraldanud virtuaalse assistendi proovinädalad, kus mõne kuu jooksul osales sadu huvilisi.
  • Ta on asutanud assistendikool.ee.
  • 2021. aastal lõi ta assistentide märkmikud (tänaseks on need läbi müüdud).
  • Rahvusvaheline kontaktibaas oma valdkonna spetsialistidega (VA-del võimalus neilt õppida või nendega koostööd teha).
  • 2022-2023. aastal on ta olnud külalisesineja Katre Kulboki enesearmastuse väljakutses, Sigrit Säga Inspiraatorite grupis ja viidi ka koos läbi väljakutse+meistriklassi “Koolitajale assistendiks” ning koostöös Kai Ojaga veebiseminar hirmude teemal.
  • 2023. aastal ilmub Liina kirjutatud virtuaalse assistendi käsiraamat “Ma ei tea, aga ma uurin välja”.

Peagi ilmub praktiline virtuaalse assistendi käsiraamat

Liina Ostumaal ilmub sel aastal virtuaalse assistendi käsiraamat “Ma ei tea, aga ma uurin välja”. Virtuaalse assistendi käsiraamat on samm-sammuline juhend alustamaks omaenda virtuaalse assistendi teenust pakkuva ettevõttega.
„See on praktiline tööraamat, mis ei ole mõeldud ainult lugemiseks, vaid päriselt rakendamiseks. Jooni värviliseks, tee märkmeid, vasta küsimustele ja loe ikka ja jälle uuesti üle. Võta seda kui mentorit ja tuge sinu teekonnal edukaks virtuaalseks assistendiks,“ selgitab Liina.

Virtuaalse assistendi käsiraamat on samm-sammuline juhend alustamaks omaenda virtuaalse assistendi teenust pakkuva ettevõttega.

Liina Ostumaa. Foto: Anna Volmer

Kuidas olla iseenda assistent?

Liina toob välja, et assistendiks ei pea ilmtingimata olema kellelegi teisele või muule ettevõttele. Paljud ettevõtjad, eriti algusfaasis, otsustavad olla iseenda assistendid, kuna äri algusfaasis on finantsressursid piiratud. Seetõttu on ettevõtjad alustades lisaks iseenda ülemuseks olemisele veel ka juhid, koolitajad, turundusjuhid, raamatupidajad ja assistendid. „Palju rutiinseid tegevusi ja pisiasju saaks keegi teine ära teha, et saaksid tegutseda enda ettevõte põhifookusega, assistent aitab vajadusel ka protsesse automatiseerida,“ rõhutab ta assistendi olulisust.

Kuidas olla iseenda assistent? Millal ja kuidas leida endale virtuaalassistent? Kuidas kiirelt uudiskirjade hulka vähendada? – on mõned küsimused, millele leiab vastuse Assistendikool.ee kodulehelt.

Head Uudised GoodNews