1. Avaleht
  2. Uudis
  3. TARK LINN I Tehnopol ja linnavalitsus avasid konkursi “Tallinnovation“
TARK LINN I Tehnopol ja linnavalitsus avasid konkursi “Tallinnovation“

TARK LINN I Tehnopol ja linnavalitsus avasid konkursi “Tallinnovation“

Avati teadus- ja ärilinnaku Tehnopoli ja Tallinna linna innovatsioonikonkurss „Tallinnovation“.

50 000 euro suuruse toetusfondiga konkursi eesmärk on võtta kasutusele uusi targa linna lahendusi, mis muudavad Tallinna veel kaasaegsemaks, inim- ja keskkonnasõbralikumaks, säästlikumaks ja avatumaks. Ettevõtmine elavdab linna ja tehnoloogiaettevõtete koostööd, luues võimalusi uudsete riistvarapõhiste toodete ja -teenuste kasutamiseks.

“Soovime Tallinna piirkonnast kujundada Põhja-Euroopa targa ja rohelise majanduse keskuse, kus on suurepärane elukeskkond ning kiired ja mugavad ühendused,” ütles Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu. “Meie heaolu põhineb teadmismahukal majandusel, heal elukeskkonnal ja tasakaalustatud arengul, mis omakorda toetub tarkadele ja loovatele inimestele. Seetõttu on uued targa linna arendused meile väga vajalikud.”

Konkursile oodatakse targa linna ideid, mis pakuvad toimivaid alternatiive nii kasutusel olevatele kui ka täiesti uutele lahendustele. Innovatsioonikonkursist võivad osa võtta Tallinnasse registreeritud ettevõtted. Idee esitanutel on võimalus saada rahalist toetust, piloteerida oma projekti, saada Tallinna linnalt kontakte, nõuandeid ja vahendeid ning kasutada Tehnopoli mentoritevõrgustiku tuge.

Tehnopoli juhatuse liikme Indrek Orava sõnul on alustavate ettevõtete jaoks oluline turvalise testkeskkonna toel oma tooteid arendada. “Tehnopol aidab kaasa tipptasemel tehnoloogiaettevõtete tekkele ja kasvule. Võimalus reaalses keskkonnas loodavat innovatsiooni testida on hädavajalik vaheetapp, et jõuda esimeste klientideni turul. Oleme otsustanud toetada ettevõtteid testkeskkonna pakkumisega ja see on toonud meie linnakusse suures kontsentratsioonis innovatsiooni: nutikaid ülekäiguradu ja tänavavalgusteid, päikesepaneelidega teesillutise, joonimis- ja pakiroboteid, iseteenindusliku minipoe jpm,” sõnas Orav. Ta lisas, et möödunud aasta konkurss näitas, et innovatsioonifondis osalemine toob ettevõtetele reaalse kasu ja see süstib loodetavasti südikust selle aasta kandideerijatesse.

Mullu esmakordselt käivitunud innovatsioonikonkurss osutus väga edukaks, kuhu kvalifitseerus 12 tööd ning millest said tuule tiibasse viis perspektiivikat ideed. Teiste seas pälvis eelmisel aastal innovatsioonifondi rahastuse Teede Tehnokeskus, mille loodud mini-ilmajaamade võrgustik toetab turvalise ja inimsõbraliku linnakeskkonna ning transpordisüsteemi arendamist. Võrgustik saadab regulaarselt ametnike arvutitesse ilmavaatlusandmed, mis võimaldab vajadusel operatiivselt reageerida ja teeolude parandamiseks tänavapuhastusautod välja saata.

Ettevõtte ITS- ja teeinfosüsteemide osakonna juhataja Stanislav Metlitski sõnul kiirendas konkurss riistvaralist arendustegevust ning aitas kohandada tooteid ja teenuseid linnatingimustele sobivaks. „Lisaks sellele suurendas projektis osalemine nii linna ametkondade kui ka teehooldusettevõtete huvi meie lahenduse vastu. Oleme saanud tutvustada oma ettevõtte tegevust potentsiaalsetele klientidele nii Eestis kui ka välismaal,“ sõnas ta.

Hindamine toimub kahes osas. Esmalt vaadatakse taotlused üle, küsitakse täiendavat infot ja suheldakse parimate lahenduste leidmiseks taotlejatega. Teises osas saab parimaid valituid lahendusi esitleda komisjonile, kuhu kuuluvad valdkonna eksperdid nii linnast kui ka Tehnopolist. Oodatud on nii rahalist kui ka mitterahalist panust vajavad ideed, näiteks e-lahenduste testimine, andmete kogumine ja muu taoline.

Taotlusi saab esitada 23. augustini. Varakult idee esitamise eeliseks on võimalus tagasiside põhjal taotlust täiendada ja lisainfot saada.

Head Uudised GoodNews