1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Tööandjate keskliidu 2% klubiga liitus Ragn-Sells
Tööandjate keskliidu 2% klubiga liitus Ragn-Sells

Tööandjate keskliidu 2% klubiga liitus Ragn-Sells

Ragn-Sells liitus Eesti Tööandjate Keskliidu ellukutsutud 2% klubiga, mis soovib, et Eesti konkurentsivõime tõstmiseks suunatakse vähemalt 2% SKP-st teadus-arendusprojektidesse.

„Maailm teeb rohepöörde tõttu läbi ajaloo suurimat muutust alates tööstusrevolutsioonist. Vajame uusi lahendusi, kuidas muuta majandus oluliselt ressursitõhusamaks. Teaduse rahastamine on üks paremaid viise, kuidas tagada Eesti konkurentsivõime maailmaturul ka 10-15 aasta pärast,“ selgitas ettevõtte turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti.

„Soomes, Rootsis ja Taanis, kes on Eestile tihti eeskujuks, on teadus-arendustöö investeeringud 3-5% SKP-st. Eestis on see 1,5%. Teaduse alarahastamine on näide sellest, kuidas on võimalik elada tuleviku heaolu arvelt. Kui me Põhjamaadega samas proportsioonis ei panusta, siis on selge, et majanduse eduloos jääme neist maha,“ märkis Pesti.

Ühiskondlik kokkulepe Põhjamaades on see, et riik panustab mitte rohkem kui ühe kolmandiku ja kaks kolmandikku panustavad ettevõtted, näiteks 1% riik ja 2% erasektor. Eestis on see näitaja hetkel umbes 0,9% riik ja 0,67% ettevõtjad. „Skandinaaviamaad teevad hetkel läbi rohepööret ja see esitab ka tootearendusele täiesti uued nõudmised. Kuna Skandinaavia on ka Eesti jaoks peamine eksporditurg, siis peavad konkurentsivõime säilitamiseks ka meie tooted vastama sealse ühiskonna ootustele,“ lisas Pesti.

Ragn-Sells on andnud viimase 12 kuuga sisse kaks globaalset patendiavaldust. Ettevõtte suurim osa teadusrahastusest on suunatud põlevkivituhkade väärindamise tehnoloogiate väljatöötamisse, kuid arenduses on ka mitmeid teisi ringmajandust toetavaid lahendusi.

Aastaks 2020 oli Euroopa Liidu strateegiline eesmärk, et liikmesriikide uurimis- ja arendustegevuste investeeringute tase peab olema 3% SKP-st. Eelmisel aastal kinnitas Eesti valitsus, et teadusrahastus on 2021. aastaks 1%, mis tähendab, et erasektorilt oodatavaks panuseks on 2%. Selleks allkirjastasid klubi eestkõneleja Kersti Kaljulaid ja Eesti Tööandjate Keskliit kokkuleppe uuendusmahukate ettevõtete 2% klubi asutamiseks. See on kogukond arendusjuhtidest ja ettevõtjatest, kes investeerivad oma ettevõtete käibest 2% või miljon eurot aastas teadus-arendustegevusse.

Ragn-Sells Grupp on 1881. aastal loodud Rootsi pereettevõte, mis tegutseb neljas riigis. Ragn-Sells Eestis, mille käive oli mullu 27 miljonit eurot, töötab 275 inimest.

Head Uudised GoodNews