1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Üleeuroopaline mõjufond otsib järgmist rohevaldkonna ükssarvikut
Üleeuroopaline mõjufond otsib järgmist rohevaldkonna ükssarvikut

Üleeuroopaline mõjufond otsib järgmist rohevaldkonna ükssarvikut

Teaduspark Tehnopol, koostöös üleeuroopalise mõjufondi EIT InnoEnergyga kutsuvad Eesti ettevõtteid osalema uues rahvusvahelises PowerUp! Challenge programmis, mille eesmärk on investeerida innovaatilistesse lahendustesse ning leida üles rohevaldkonna järgmised ükssarvikud. Programmi raames toimub ka eestlastele varasemalt palju edu toonud idufirmade konkurss PowerUp!.

PowerUp! Challenge programmi eesmärk on laiendada varasemalt ainult idufirmadele suunatud PowerUp! võistlust. Tehnopol Startup Inkubaatori projektijuhi ja programmi Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul loodab InnoEnergy leida säravaid ettevõtteid, kelles on potentsiaali saada järgmiseks ükssarvikuks fondi portfellis, aga ka partnereid, kes soovivad saavutada globaalset mõju ja kelle eesmärgiks on jätkusuutlik maailm.

„Võimalike investeeringute summad ulatuvad miljonitesse ning programmi võib kandideerida igas suuruses või arenguetapis ettevõte. Eriti oodatud on energia, liikuvuse, puhta tehnoloogia ja targa linnaga seotud lahendused, kuid väljakutse on avatud ka kõigile muudele nutikatele ideedele,“ lisas Holm.

InnoEnergy võrgustikuga liitunud ettevõtetele pakutakse abi toodete täiustamisel ja arendamisel, pilootide läbiviimisel, turustamisstrateegiate koostamisel, rahvusvahelistele turgudele  laienemisel ning täiendavate rahastamisvõimaluste kaasamisel.

Tuntuimad Eesti ettevõtted, kes InnoEnergy fondi ja võrgustiku kaudu suuremahulisi investeeringuid on saanud ning energia valdkonnas võimsalt kaasa räägivad, on Skeleton Technologies, Hepta Airborne ning Thinnect.

2016. aastal investeeris InnoEnergy Skeleton Technologiesse 4 miljonit eurot. Tänaseks on Skeleton turuliider superkondensaatorite tootmises, kuuludes USA ettevõtlusajakirja Industry Leaders andmetel elektriautode tootja Tesla kõrval kümne olulisima rohetehnoloogia idufirma nimistusse. Nõudlus Skeletoni toodete järele aina kasvab, nende uuenduslikke energiasalvestuslahendusi kasutatakse näiteks autode heitkoguste vähendamiseks, ookeanide laineenergia nutikamaks rakendamiseks, aga ka kulukate elektrikatkestuste ärahoidmiseks.

Skeleton Technologies programmidirektori Egert Valmra sõnul on Skeleton teinud InnoEnergyga koostööd juba alates 2014. aastast. „InnoEnergy on rahastanud kahe meie innovatsiooniprojekti läbiviimist ning aidanud meid lisaks finantseeringule ka oma äri arendamises. Samuti on fond toetanud Skeletoni mitmete silmapaistvate tarnijate hangete võitmisel auto- ja transporditööstuses üldiselt. Ilma igasuguste liialdusteta võib öelda, et InnoEnergy on ehitanud Euroopa tööstusele tohutu ärivõrgustiku ja märkimisväärse usalduskapitali,“ kinnitas Valmra.

PowerUp! Challenge programmi raames toimub idufirmadele kuuendat korda ka PowerUp! konkurss, mille auhinnafond on 65 000 eurot ning võitja pälvib Aasta idufirma (Startup of the Year) tiitli. Taotluse esitamise vooru läbinud idufirmad kutsutakse osalema kohalikes bootcamp’ides, mida juhivad Euroopa tunnustatud ärimentorid. Need töötoad valmistavad osalejad ette nii kohalikuks finaaliks kui lõppvõistluseks, kus esitletakse ideid valdkonna ekspertidele.

Rohkem informatsiooni ja registreerimine programmi veebilehel www.powerup.innoenergy.com. Taotluseid saab esitada kuni 5. märtsini 2020. 

Head Uudised GoodNews