1. Avaleht
  2. Toode
  3. Uued suunad äppide žanrites: milliseid rakendusi praegusel ajal juurde luuakse?
Uued suunad äppide žanrites: milliseid rakendusi praegusel ajal juurde luuakse?

Uued suunad äppide žanrites: milliseid rakendusi praegusel ajal juurde luuakse?

Nii nagu muusika, filmid või raamatud jaotuvad oma sisu poolest erinevatesse žanritesse, saab ka nutiseadmete rakendusi kategoriseerida. Väljakujunenud äppide kategooriatele, nagu näiteks mängud, sotsiaalmeedia- ja finantsäpid, lisandub tänapäeval pidevalt uusi.

Huawei Mobile Service’i äriarenduse juhi Vitali Donskoi sõnul on äppide valik praegu oluliselt suurem kui viis aastat tagasi ning uusi rakendusi lisandub praktiliselt iga päev: „Uued äpid pakuvad palju erinevaid lahendusi, kuid laias laastus võib välja tuua viis peamist suunda, milles tänapäeval kõige rohkem uusi rakendusi ilmub. Näiteks on mõned rakendused mõeldud vaid ühekordseks nalja tegemiseks.“

Kameeleonid

See žanr hakkas kujunema mõni aeg tagasi Instagrami tulekuga, kuid on muutunud nüüd üsna tavaliseks. „Kameeleoniks võib nimetada sellist rakendust, mis kohandub mõne parajasti trendika äpiga ja pakub sellele lisaväärtust. Näiteks „Guess Tik Tok Star“ on äpp, mille abil saab kasutaja testida, kui hästi ta Tik Toki staare tunneb. Teine näide on „Zoomerang“ – populaarne tööriist videote töötlemiseks. Tänapäeval kaasneb pea iga suurema äpiga mõni väiksem, mis selle rakendusi laiendada aitab,“ kirjeldab Donskoi ning lisab, et nende jaoks ei ole äpipoodides eraldi kategooriaid. „Paljud uued äpid ei mahu enam väljakujunenud kategooriatesse, kuid nende jaoks pole uusi ametlikke kategooriaid veel loodud, samas võib laias laastus jaotada neid teatud tunnuste järgi žanritesse, nagu näiteks kameeleon-äpid.“

Lihtne ja kasulik ühe-funktsiooni-rakendus

Esimesed nutiseadmete rakendused loodi nii funktsionaalsed ja suured kui võimalik ning tarbijad on harjunud neid igapäevaselt kasutama. Tänapäeval on aga äppe juba nii palju ja arendajad ei näe mõtet konkureerida suurte populaarsete rakendustega, mistõttu on suur hulk uutest rakendustest lihtsalt disainitud lahendama üht konkreetset ülesannet.

„Peaaegu igale päris maailma tegevusele leidub mõni rakendus, mis teeb nutitelefonist kasuliku tööriista. Võib-olla on sul vaja ootamatult midagi mõõta, aga joonlauda pole käepärast? Või on sul vaja mõni dokument sisse skännida? Skänneri ja joonlaua asemel piisab sulle nutitelefonist, kui paned näiteks Huawei App Gallery otsingusse „pdf scanner“ või „ruler“ – nii saad telefoni abil lahendada palju igapäevaseid probleeme,“ lisab Donskoi.

Ühe päeva nalja-äpid lõbusaks ajaveetmiseks

Meelelahutus ei ole pelgalt mängud või naljakad koduvideod. Suur valik rakendusi on loodud selleks, et kasutajale lõbusat ajaviidet pakkuda, olgu selleks siis pilditöötluse rakendus, mis teeb sind vanemaks, näovahetuse äpp, et kehastuda mõneks kuulsaks filmitegelaseks või näiteks häälesimulaator nimega „Voice Changer With Effects“. On ka veidrama funktsiooniga rakendusi, näiteks „Explosion Screen Simulator Prank“ võimaldab sõpradele vempu visata, sest see kuvab ekraanile plahvatuse, kui keegi telefoni puudutab. Vitali Donskoi sõnul on selliste rakendustega lõbus sõpru üllatada ja tulemusi sotsiaalmeedias jagada, kuid nende rakenduste populaarsus ei püsi kuigi kaua: „Üks päev levib sotsiaalmeedias üks trend, aga juba järgmisel päeval ei kasuta seda enam keegi – ka äppide arendajad on sellega arvestanud.“

Loovuse arendamine

Varasemalt on populaarsed olnud need rakendused, mis võimaldavad fotosid maalideks muuta, kuid tänapäeval saab igaüks oma loovust arendada näiteks rakenduse abil, mis samm-sammult joonistama õpetab. Näiteks kui sisestada sõna „kunst“ App Gallery otsingusse, siis leidub sel teemal palju erinevaid rakendusi. „Nii uskumatu kui see ka ei ole, siis ekraani vahendusel saab isegi keraamikaga tegeleda – selleks tuleb alla laadida rakendus nimega „Pottery Art“. Aga näiteks äpp nimega „Art Leaf Design“ võimaldab joonistamisoskusi arendada puulehtede joonistamisega,“ kirjeldab Donskoi.

Isiklik areng

Fitness-äppide populaarsus pole kuhugi kadunud, kuid selle kõrval on populaarseks saanud ka vaimse tervise arendamise äpid. Vitali Donskoi sõnul ei ole enam vaja läbi lugeda mahukaid eneseabiraamatuid: „Rakenduste seas leidub suur valik neid, mis võimaldavad tegeleda mindfullness’iga, mediteerida või uinuda. Samuti on küllalt palju erinevaid äppe, mille abil enesekindlust kasvatada, nagu näiteks rakendus nimega „Build Self Confidence“. Rakendus „Sintelly – Self Education & Improvement“ pakub koolitusti ja näpunäiteid selle kohta, kuidas igapäevaselt oma oskusi parandada, inspiratsiooni saada või midagi uut õppida,” räägib Huawei ekspert.

Turvalisus olgu siiski prioriteet

Vitali Donskoi soovitab äppide allalaadimisel siiski valvas olla ja veenduda rakenduse turvalisuses. „Alati tasuks veenduda, kas äpp on ikka ohutu, sest palju on liikvel ka n-ö võltsrakendusi, mis püüavad kasutaja andmeid. Küberkuritegevuse ohvriks langemise vältimiseks tuleks alati teha eeltööd ning laadida rakendus alla turvaliselt näiteks App Galleryst või mõnest muust ametlikust allikast,“ õpetab Donskoi ning lisab, et ettevõtted töötavad pidevalt selle nimel, et nende platvormile pahatahtlikke rakendusi ei lisanduks. „Enne turule tulemist läbivad rakendused ja ka nende arendajad väga põhjaliku mitmetasemelise kontrolli. Näiteks 2019. aastal lükati tagasi 37% rakendusi, mis ei vastanud App Gallery rangetele turvanõuetele,“ lisas Donskoi.

Head Uudised GoodNews