1. Avaleht
  2. Äri
  3. Uuring: suur osa ettevõtteid jätkab investeerimisplaanidega
Uuring: suur osa ettevõtteid jätkab investeerimisplaanidega

Uuring: suur osa ettevõtteid jätkab investeerimisplaanidega

Kuigi tõusev euribor sunnib ettevõtteid rangemale säästurežiimile, kavatseb märgatav osa ettevõtetest jätkata oma seniste investeerimisplaanidega.

Luminori tellimusel Eestis, Lätis ja Leedus läbiviidud uuring näitas, et euribori tõus pole väga otseselt mõjutanud ettevõtete investeerimisplaane. Natuke üle 41% Balti riikide väikese ja keskmise suurusega ettevõtetest (VKE) väitis, et kasvanud euribor pole nende investeerimisplaane muutnud. Samas on paljud ettevõtetest veel äraootaval seisukohal – 31% Balti riikide ettevõtetest (Eestis 38%) jälgivad olukorda ja pole veel otsust oma investeerimisplaanide osas langetanud. Vaid 6% Eesti, 10% Läti ja 12% Leedu ettevõtetest plaanib laenudega seotud investeeringuid edasi lükata.

Luminori äripanganduse juht Marjan Savtšenko nentis, et euribori tõus on teinud elu keerulisemaks mitte ainult eraisikutel, vaid ka ettevõtetel ning mõningane kõhklus tulevaste investeeringute osas on selles olukorras loomulik. „Seni on ettevõtjad euribori tõttu suurenenud laenumaksete teenindamisega toime tulnud osaliselt puhvrite, aga ka kulude kokkuhoiu arvelt. Sellegipoolest tasub juba ennetavalt otsida võimalikke lahendusi, kuidas praeguses keerulisemas majanduskeskkonnas hakkama saada. Seetõttu julgustan kõigil sobivaima lahenduse leidmiseks meie juurde nõustamisele tulla,” selgitas Savtšenko.

Pank hindab koos kliendiga ettevõtte rahavooge, võimalikke tekkivaid riske ja finantssuutlikkust, samuti käimasolevate või tulevaste projektide mõju ettevõtte tegevusele. Sellise mitmekülgse hindamise tulemusel saab pank anda adekvaatseimat nõu, kuidas teatud olukordades edasi minna. „Otsime alati koostöövõimalusi ja kompromisslahendusi ning oleme võimalusel alati valmis aitama,” kinnitas Luminori äripanganduse juht.

Kuna euribor on jätkuvalt tõusutrendil, tuleb ettevõtetel senisest veelgi rangemalt oma eelarvetega tegeleda. 53% Eesti, 38% Leedu ja 27% Läti ettevõtetest tunnistasid uuringus, et kärbivad kulusid ja rakendavad erinevaid kokkuhoiumeetmeid. Kulude kärpimiseks lubas 17% Eestis, 24% Leedus ja 37% Lätis vastanutest vähendada oma laene või need täielikult tagasi maksta. Seejuures 15% Eesti, 13% Läti ja 21% Leedu ettevõtetest plaanib oma kasvanud kulusid edasi kanda kliendile.

  • Luminori tellimusel viis aprillis ja mais uuringu kolmes Balti riigis läbi uuringufirma Norstat. Küsitleti kokku 3005 inimest vanuses 18–74.
Head Uudised GoodNews