1. Avaleht
  2. Äri
  3. Uus juhtimise e-raamat vaatab direktori tiitlist kaugemale ja jagab praktilist nõu kaasaegsele juhile
Uus juhtimise e-raamat vaatab direktori tiitlist kaugemale ja jagab praktilist nõu kaasaegsele juhile

Uus juhtimise e-raamat vaatab direktori tiitlist kaugemale ja jagab praktilist nõu kaasaegsele juhile

Tänasest saab eksklusiivselt Elisa Raamatu äpis lugeda uut praktilist juhtimisraamatut, mis käsitleb juhtimist kui sisulist tegevust, mitte direktoriks olemist või käskude-keeldude jagamist. Teemast kirjutab pika kogemusega Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann.

”Juhi esimene käik” on kümmekonnast peatükist koosnev juhtimisraamat, mis räägib juhi tööst autori enda kogemuste kaudu. Näiteks käsitletakse teoses, kuidas värvata või edukalt töösuhteid lõpetada või kas ajada taga õigust või õiglust. Raamatu on koostanud üle 10-aastase juhtimiskogemusega Mailiis Ploomann. Ta alustas juhi teed 2009. aastal Elisa tootejuhina ja tüürib täna ettevõtte telekomiteenuste valdkonda, mis organisatsiooni tuludes vastutab rohkem kui 100 miljoni euro eest aastas.

Autori sõnul on juhtimisküsimused põletavamad kui eales varem ning 2020. aasta on sundinud pea kõiki ettevõtteid oma ärimudeleid ja töökorraldust üle vaatama. „Ebaefektiivsed protsessid paistavad kriisisituatsioonis eriliselt teravalt silma ning ilmselgelt oleme sisenemas uude majanduslikku ajajärku. Headel aegadel jätkub raha ja ressurssi paljudele, aga majandustsükli langusfaasis vaid neile, kes teevad õigel ajal õigeid otsuseid, suutes kiirelt kohaneda.“ Ta selgitas, et pelgalt rumalalt ressurssi lisades arenguhüpet ei saavuta. „Majanduslik edu ei peitu selles, et bussijuhid hakkavad paremini rooli keerama või insenerid kiiremini konstruktsiooniarvutusi tegema – areng tekib siis, kui ettevõtted lähenevad juhtimisele mõtestatult,“ lisas Ploomann.

Eelkõige on raamat mõeldud spetsialistidele, tippspetsialistidele ja juhtide juhtidele. Pakutud mõttemustreid saavad iseseisvalt tõlgendada ka muude juhtimistasandite inimesed, näiteks eesliini ning tööliste juhid.
Kirjutatud lood järgivad Ploomanni sõnul väga lühidalt ning praktiliste näidetena töötaja elukaart. „Kõigesse saab loomulikult palju detailsemalt sisse minna, aga minu eesmärk on öelda valju häälega välja, et need on teemad, mis iga juht peaks läbi mõtlema ning vajadusel ka kolleegidega (ja oma juhiga) läbi vaidlema. Õigeid vastuseid võib olla palju, aga peamine on mõista, et kui soovime senisest paremaid tulemusi, tuleb päriselt ka hakata tegema asju senisest teistmoodi. Ja see algab juhtimisest,“ selgitas Ploomann.

Raamat on jagatud teemade kaupa peatükkideks, mistõttu ei pea kõike järjest läbi lugema, vaid saab enda jaoks põnevama välja selekteerida. Kellel kogu raamatut ajapuuduse tõttu lugeda ei õnnestu, võib tutvuda lühikese kokkuvõttega, mis iga peatüki kandvad mõtted paari loetelu punktiga löövalt kokku võtab.

„Juhi esimene käik“ on jagatud peatükkideks:

  • Juhtimine on tegevus, mitte positsioon
  • Me kõik oleme suhete äris – ja suhteid tuleb osata juhtida
  • Värba endale inimesed ise
  • Sisseelamine – kuidas heast töötajast 10 päevaga lahti saada
  • Töötasu – nõudlus, pakkumine ja normaalne turumajandus
  • Eesmärgid ja mõõdikud – kust nad tulevad ja kellele neid vaja on?
  • Vestlused – kellega, kui tihti ja milleks?
  • Lahkuminek – kui arengu vajalik etapp
  • Õigus ja õiglus – juht ei pea alati teadma õigeid vastuseid, aga ta peab olema alati õiglane!
  • Raamatud, mis on olnud inspiratsiooniks (või niisama kasulikud)

Teosest leiab nii varem leheveergudel ilmunud lugusid kui ka seni täiesti avaldamata tekste.

Juhtimisraamatut „Juhi esimene käik“ saab lugeda ainult Elisa Raamatu rakenduses ning see ilmub Elisa Kirjastuse e-raamatuna. Elisa Raamatu kuutasulist äppi saavad kasutada kõik raamatusõbrad, olenemata, millise operaatori kliendid nad on.

Head Uudised GoodNews