1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Uus trend kinnisvaraturul: väljarentimiseks mõeldud luksuslikud väikemajad
Uus trend kinnisvaraturul: väljarentimiseks mõeldud luksuslikud väikemajad

Uus trend kinnisvaraturul: väljarentimiseks mõeldud luksuslikud väikemajad

Koroonapandeemia tõttu piiratud reisimine on toonud uue trendi kodumaisele kinnisvaraarenduse- ja siseturismiturule: looduskaunitesse kohtadesse ehitatakse luksuslikke väikemaju, mille rentimise nõudlus ja hinnad on viimase aastaga oluliselt kasvanud.

„Otsitakse kohti n-ö akude laadimiseks: majakesi, kus puhkamine pakuks argipäevale vaheldust ja mille kvaliteet ei jääks alla välismaistele butiikhotellidele,“ ütles Kinnisvara24 tegevjuht Katrin Aron.

Kvaliteetse väikemaja eest ollakse valmis välismaiste hotellidega võrreldavat hinda maksma. Looduskaunis kohas asuva ja privaatset puhkust võimaldava väikemaja ööhind kahele inimesele jääb vahemikku 150-350 eurot, kuid erilisemad majad on hoolimata üsna krõbedast hinnast lausa pooleks aastaks broneeritud. Selles hinnas sisaldub tavaliselt rent koos koristusega ja enamikel majadel ka sauna- või tünnisaunavõimalus, kuid söök tuleb ise valmistada või kaasa võtta, sest toitlustust väikemajades enamasti ei pakuta.

Mõned näited viimasel aastal populaarsust kogunud omanäolistest väikemajadest, mille broneerimisgraafikud on nädalavahetusteks kinni kuni sügiseni:

1) Ööde väikemaja koos Iglucrafti saunaga Pärnumaal. Vabu aegu leiab alates oktoobrist, nädalavahetuseks aga alles järgmise aasta jaanuariks. Hind kahele 190 eurot öö. Ööde väikemaju leidub ka mujal Eestis ja neid rajatakse ka juurde, kuid üsna tihedalt täis on ka teiste majade broneerimisgraafikud.

2) Tusari väikemajas Läänemaal on veel vabu suviseid nädalavahetusi. Üheöine rent kahele maksab suvistel nädalavahetusel 198-225 eurot, kuid broneerida saab minimaalselt kaheks ööks.

3) Mäe-Kolga talu Võrumaal pakub energia- või romantikapakette energiapüramiidis. Üks öö kahele koos sauna ja kümblustünniga maksab 160 eurot. Maja on küll veel võimalik kõikideks suvekuudeks broneerida, aga nädalavahetuse broneeringuks tuleb oodata sügiseni.

Kinnisvaraturul on väikemajade populaarsuse kasv toonud kaasa kasvanud nõudluse looduskaunite kruntide suhtes. „Eesti turul tegutseb juba ka esimene arendusfirma, mis otsib rentimiseks maatükke, et rajada sinna väljaüürimiseks sobiv väikemaja,“ tõi Aron näite turu arengutest.

Tema sõnul on see hea uus võimalus maal elavatele inimestele oma tühjalt seisvale krundile rakenduse leidmiseks ja lisasissetuleku teenimiseks. Teisalt tuleb arvestada, et väikemaja ehitamisega kaasneb kommunikatsioonide rajamine. „Selle investeeringu tasuvust tuleb hinnata pikas perspektiivis, sest kui reisipiirangud kaovad ja eestlased hakkavad taas rohkem välismaal puhkama, langeb tõenäoliselt nõudlus selliste majakeste järele. Siiski usun, et kodumaise turismi langust hakkab kompenseerima juba varem looduskauneid kohti ja privaatsust väärtustanud põhjamaade turistide kasv.“

Ta tõi näite hetkel müügil olevatest väljarentimiseks sobivatest majadest: kahekorruseline suvila Hiiumaal populaarsust koguvas Kalana külas.

Kalana suvila. Foto: Uus Maa
Head Uudised GoodNews