1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Vabaõhumuuseumi puitmajapäeval tutvustatakse peatset kompetentsikeskust
Vabaõhumuuseumi puitmajapäeval tutvustatakse peatset kompetentsikeskust

Vabaõhumuuseumi puitmajapäeval tutvustatakse peatset kompetentsikeskust

29. juunil saab Eesti Vabaõhumuuseumis osa meeleolukast puitmajapäevast.

„Puitmajapäev on esimene sündmus, mis seotud vabaõhumuuseumi kõige uuema museaalhoonega – augustis 2019 valmiva 21. sajandi tehasemajaga. Uus hoone hakkab tegutsema ka kompetentsikeskusena, kus tutvustatakse Eesti puitmajade ehitustehnoloogiaid ja arhitektuuri kõrget taset. Samuti saame edaspidi veel edukamalt kõnetada külastajaid loodussõbraliku ehituse ja elulaadi teemal,“ ütles Eesti Vabaõhumuuseumi juhatuseliige Tanel Veeremaa.

Eesti Puitmajaliidu tegevjuhil Lauri Kivilil on hea meel, et Eesti puitmajaehitus on jõudmas tagasi juurte juurde ja seejuures ka kodusele kliendile lähemale. „Tegutseme sektorina aktiivselt välismaal, kuid piltlikult on tänapäevase puitmaja ehitamisega muuseumisse üks ring täis saamas. Meie sektori tehnoloogia ja areng on välja kasvanud samadest palkehitusevõtetest, mida vabaõhumuuseumis presenteeritakse. Sektorina näeme, et puitehituse arengut negatiivselt mõjutanud Nõukogude aja pärand on kadunud. Puit kui “21. sajandi betoon“ on ennast taas ehitusmaterjalina tõestanud ka kõige keerukamates objektides,” sõnas Kivil.

Puitmajapäev algab palkmajaehitajate kutsevõistlusega, kus mõõtu võtavad nii professionaalid kui ka eriala omandavad õpilased. Iga võistleja valmistab aja peale ühe palkmaja nurgatüübi, mille juures kohtunikud hindavad palgi paikapanemise kiirust ja täpsust. Vabaõhumuuseumi peaväravas toimuv võistlus on pealtvaatajatele tasuta ja seda juhib Margus Ader.

Kuie koolimajas saab osa loengutest. Kerase platsil toimub yakisugi-tehnikas puidu põletamise demonstratsioon. Sepa talu õuel saab uurida tööriistade varretamise ning tõrvade ja nende kasutuse kohta. Kuie kooli õuel saavad lapsed linnumaju meisterdada, joonistada, värvida ja talulastemänge mängida.

Muuseumi peaväravast Kuie kooli poole kulgeb tööriistade messiala. Puitmajapäeva külastajatel on erakordne võimalus osaleda valmivat näidishoonet tutvustavatel tuuridel: näha ehitusprotsessi ja küsida infot spetsialistidelt. Käsitööpalkmajade ehitamise kohta jagab nõuandeid Hobbitoni juhatuseliige Ragner Lõbu.

Kaasaegne hoonetekompleks on kingitus Puiduklubilt, Tehasemajalt ja paljudelt puitmajasektori headelt tarnahelapartneritelt vabaõhumuuseumile Eesti juubeliaasta raames.

Head Uudised GoodNews