1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Välisinvesteeringud näitavad taastumise märke
Välisinvesteeringud näitavad taastumise märke

Välisinvesteeringud näitavad taastumise märke

EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute keskus aitas eelmisel aastal Eestisse tuua 194 miljoni euro väärtuses välisinvesteeringuid, mis aitasid luua üle Eesti rohkem kui 1600 kõrgepalgalist töökohta. Maandatud välisinvesteeringute maht on 2020. aastaga võrreldes ligi veerandi võrra suurem ning loodud töökohtade arv kaks korda suurem.

Foto: Shutterstock.com

„Välisinvesteeringute projektide realiseerumiseks läheb tavaliselt aastaid ning kui koroonapandeemiast tingitud ehmatus pani mõned projektid pausile, siis eelmisel aastal oli juba selgelt näha välisinvestorite investeerimisjulguse taastumist. Prognoosime selle jätkumist ka sel aastal, sest Putini sõja tõttu Ukrainas pole hetkel ühtegi suuremat välisinvesteeringuprojekti peatatud, samuti ei ole vähenenud uute investorite pöördumiste arv ning huvi Eestisse investeerida on jätkuvalt kõrge,“ ütles välisinvesteeringute keskuse direktor Joonas Vänto.

Kui varem on välisinvestorid enim investeerinud IT-sektorisse, siis möödunud aastal investeeriti rohkem tööstussektorisse – ligi kaks kolmandikku välisinvesteeringute keskuse poolt vahendatud investeeringute kogumahust läks tööstussektorisse. „Heaks näiteks on siin Rootsi ettevõte Nilar, mis rajab Paldiskisse aku- ja energiasalvestiste tehase. Otsime Eestisse eelkõige tööstussektori projekte, mis aitavad kaasa rohepöörde elluviimisele ning Nilar on hea näide sellest,“ ütles Vänto. „Ka näiteks meretuuleparkide rajamisel on välisinvestorid oma kontaktivõrgustiku, know-how ja rahastusega oluline võimalus rohepöörde elluviimisel.“

Foto: Pixabay

Otsime Eestisse eelkõige tööstussektori projekte, mis aitavad kaasa rohepöörde elluviimisele ning Nilar on hea näide sellest.

Välisinvesteeringute keskuse fookuses on lisaks kõrge lisandväärtuse ja kapitalimahukate investeeringute Eestisse ärgitamise ka olemasolevate välisettevõtete hoidmine ja nende laienemise soodustamine. „Näiteks on laienemisest teatanud juba Nordea Pank ning laieneda plaanivad ka mitmed teised välisettevõtted. Ühe näitena võib veel tuua Soome üks suurimaid IT ettevõtteid Solita, kes on pidevalt Eestis kasvanud ja laiendab enda tegevust Eestis veelgi,“ märkis Vänto.

Eelmise aasta märgilisematest välisinvesteeringutest võib veel esile tuua USA satelliidifirma Globalstar Kilingi-Nõmme linnaserva rajatud maajaama, mille antennid võimaldavad satelliitidega andmevahetust. Investeering tuli Eestisse tänu sellele, et tegemist on majanduslikult ja poliitiliselt stabiilse riigiga.

Rohepöörde kontekstis on oluline esile tuua veel näiteks Kohtla-Järve tööstusparki loodud tuulegeneraatorite tehas. TBHAWT Manufacturing plaanib tehase ehitusse investeerida kuni 50 miljonit eurot ning seal hakatakse valmistama omatoodetud generaatoreid. „Välisinvestorite huvi Eestis toimuva innovatsiooni ja rohepöörde vastu on suur ja TBHAWT Manufacturing näide ainult kinnitab seda,“ selgitas Vänto.

Head Uudised GoodNews