1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. VASTUTUSTUNDLIK MAJANDAMINE I Vastutustundlik majandamine on jätkusuutlikkuse võti
VASTUTUSTUNDLIK MAJANDAMINE I Vastutustundlik majandamine on jätkusuutlikkuse võti

VASTUTUSTUNDLIK MAJANDAMINE I Vastutustundlik majandamine on jätkusuutlikkuse võti

Eesti üks suurimaid tootmis- ja tehnoloogiaettevõtteid Ensto Ensek töötas eriolukorra tingimustes täisvõimsusel, tavapärasest rohkem ööpäevaringselt ning haiguslehtede arv langes aasta madalaimale tasemele. Tehaste arengusse 2 miljonit eurot investeerinud ettevõte toob Eestisse ka ühe täiesti uue tootmisharu.

Investeeringud tootmise arendamisse kasvatasid käivet tänavu esimese nelja kuuga 18% ehk ligi 30 miljoni euroni ning suurendasid töötajate arvu 60 võrra. Keskkonnasõbraliku ja töötajakeskse ettevõttena tuntud Enstot tunnustati eile ka vastutustundliku ettevõtluse kuldmärgisega.

Elektritarvikute ja -seadmete tootmisega tegeleva Ensto Enseki tegevjuht Kaarel Suuk on kindel, et järjepideva ja stabiilse kasvu taga – ka kriisiolukorras – on investeerimine oma töötajatesse ja jätkusuutlikesse tootmislahendustesse.

“Nagu näitas ka kriisiolukord, oleme väga stabiilsed – me ei kuku auku ega kao ära. Ka kriisiolukorra kõige pingelisemal ajal aprillis saavutasime esimese kvartaliga sarnase 18%-lise käibe kasvu. Keerulistes olukordades näitab investeering inimestesse oma tasuvust, sest siis avaldub kõige selgemalt töötajate pühendumus. Eriolukorra ajal töötasime täisvõimsusel, jäime terveks ja panustasime kogu meeskonnaga 110%. Tarned toimisid, leidsime lahendused komponentide hankimiseks ning tootmine töötas tavapärasest rohkem ka ööpäevaringselt. Nii uskumatuna kui see ka ei tundu, langes haiguslehtede arv aasta madalaimale tasemele, eriolukorra kuudel täitsime Keila tehases rekordarvu tellimusi ning Paides purustasime käiberekordi,” kirjeldab Suuk.

“Meie ligi 450-liikmeline meeskond kõlas suurepäraselt kokku ja just tänu meie inimestele saame täna rääkida sellistest tulemustest. Suutsime leida lahendused, kuidas ülemaailmses eriolukorras tarneahel töös hoida ning võitsime juurde ka turuosa – seda tänu enstokate heale tööle, alates müügist ja lõpetades tarneahela ning tootmise töötajatega. Ettevõtte edu taga on alati inimesed. Kui töötajatesse piisavalt ei panusta, siis ei saa ei tavalistel, veel vähem erilistel aegadel inimestelt pühendumust oodata – see töö peab olema enne tehtud,” toob Suuk välja, lisades, et kriisiajal positiivseks pöördunud arengute nimel on kõvasti vaeva nähtud.

Investeeringud targa töö tegemisse ja ressursisäästlikesse lahendustesse

Eelmisel aastal investeeris Ensto 1,6 miljonit eurot Keila ja Paide tootmishoonete ümberehituseks ja kõrgeimatele keskkonnanõuetele vastavate uute seadmete infrastruktuuri. Tänavu jätkub investeerimistegevus uue tootmisharu ehk elektriradiaatorite tootmise kolimisega Eestisse.

“Oleme suunanud fookuse ettevõtte tegevuse konsolideerimisele ja keskendume järjest enam oma võtmekompetentsidele. Näiteks oleme ümber korraldanud oma laohalduse ja selle arvelt laiendanud tootmispinda, andnud plastitootmise üle oma partneritele. Kõigega ei ole mõistlik ise tegeleda ning seepärast keskendume sellele, mida me kõige paremini oskame. Aastaga oleme näiteks oma tehastes suurendanud tootmise kontsentratsiooni koguni 25% võrra,” tõi Suuk välja. Ta lisas, et aasta teises pooles jätkub Keilas tootmise automatiseerimine ning plaanis on investeerida ka koostöörobotitesse ja iseliikuvatesse tõstukitesse.

Tegevjuht on veendunud, et edu tagab inimeste nutikas töö, kus masinatele jäävad rutiinsed tegevused. “Seetõttu oleme palju panustanud just töötajate ümberõppesse ning arengut soodustava töökeskkonna loomisse. Meie töötajate koguarv on küll kasvanud 13%, kuid arvestades tootmise kontsentratsiooni suurenemist, siis kasutame põhimõtteliselt sama inimressurssi, kuid loome rohkem väärtust. Näiteks Paide tehases ei ole töötajate arv aastaga oluliselt muutunud, kuid tänu nutikamatele toodetele ning tootmisvõimekuse parandamisele on käive kasvanud üle 100%,” tõi tegevjuht välja.

Vastutustundlik majandamine on jätkusuutlikkuse võti

Enstos on nii igapäevatöö kui suured muudatused tihedalt põimunud organisatsioonikultuuri kõrgete väärtustega, mis on tegevjuhi sõnul ka töötajate suure pühendumuse alustala. Ettevõttes lähtutakse põhimõttest, et praegustele ja tulevastele põlvkondadele tuleb tagada võimalikult terve ja täisväärtuslik elukeskkond ja seepärast võetakse otsuste tegemisel alati arvesse mõjusid nii sotsiaalsele kui ka loodus- ja majanduskeskkonnale. Selle eest tunnustati ettevõtet tänavu taas ka vastutustundliku ettevõtluse kuldmärgisega.

Inimestesse ja kogukonda panustamine on küll vastutustundlikkuse üks olulisi aspekte, kuid  tegelikult on sellel mõistel hoopis kaugemale ulatuv mõju. Ensto tarnijate kvaliteedijuht Kristy Valgma-Antsmäe sõnul on ettevõtte jaoks oluline olla vastutustundlik mitte ainult oma tehastes, vaid kogu tarneahela ulatuses ning seetõttu kehtivad ka tarnijatele vankumatud nõuded.

“Meie nõudmised tarnijatele ei piirdu vaid sertifikaatide olemasolu, hea majandusliku olukorra või läbipaistva hinnastamisega. Partnerid peavad vastama meie eetikakoodeksile, mis sisaldab eri aspekte vastutustundliku käitumise kohta töötajate suhtes, looduskeskkonnaga arvestamist, taaskasutatavate materjalide kasutamist ja palju muud. Lisaks auditeerime tarnijaid, et veenduda nende vastavuses meie kehtestatud tingimustele. Auditeerimine annab võimaluse näha ning õppida ka partneritelt ja nende tegevusest jätkusuutlikkuse tagamisel. Näiteks viisime eelmisel aastal läbi Hiina suurtarnija ja alltöövõtjate jätkusuutlikkuse auditid, kus vaatluse all oli kogu tarneahel. Samalaadne audit on plaanis läbi viia ka India tarnijatega,” kirjeldas Kristy Valgma-Antsmäe.

“Me ei ole teinud midagi eriliselt või teistmoodi selleks, et olla vastutustundlik ettevõte, vaid oleme Ensto Ensekis Eestis nii töötanud juba 27 aastat, kogu Ensto Grupis aga alates 1958. aastast. See, et vastutustundlikkus tähendab suurt kulu, on vildakas müüt. Strateegiline mõtlemine ja igapäevatöös vastutustundlik käitumine on tänases majandusruumis edu eeldus, mis toob tulu ja tagab jätkusuutlikkuse,” lisas tegevjuht Kaarel Suuk, kes valiti sel aastal Tallinna Direktorite Klubi poolt ka aasta parimaks nooreks juhiks.

Head Uudised GoodNews