1. Avaleht
  2. Äri
  3. VIDEO I Mats Soomre: raskeid inimesi pole olemas – on inimesed, keda me ei mõista
VIDEO I Mats Soomre: raskeid inimesi pole olemas – on inimesed, keda me ei mõista

VIDEO I Mats Soomre: raskeid inimesi pole olemas – on inimesed, keda me ei mõista

Keerulise iseloomuga inimesed tekitavad meis erinevaid emotsioone, mis võivad lõppeda kas arusaamatuse või lausa konfliktiga. KoostööKunstiKool Belbin Eesti juhtimis- ja meeskonnatreenerid Mats Soomre ja Helena Laus annavad nõu, kuidas tulla toime raskete inimestega.

Kui hästi oskad sina ise endast rääkida?

25 aastase meeskonnatreeneri kogemusega Soomre toob välja, et kui küsitakse, kuidas tulla toime raskete inimestega, siis jõuame tegelikult teemani, kuidas tulla toime iseendaga ja enda reaktsioonidega. Ta soovitab endalt küsida, kui hästi oskad sina ise endast rääkida? Kui hästi sa oskad välja tuua enda tugevused, nõrkused, varjatud küljed ja eripärad?

Kui hästi sa oskad välja tuua enda tugevused, nõrkused, varjatud küljed ja eripärad?

Soomrele meenub lause, mida Laus talle ütles, kui nad koolitustega koos tegelema hakkasid. Nimelt ütles Laus, et võttis vahepeal aja maha, sest ei saanud kõikidest teemadest veel piisavalt hästi aru. „Kui rääkida Belbini meeskonnarollide keeles, siis selline käitumine tulenes minu Asjatundja rollist. Ehk siis – ma tahan asjadest päriselt aru saada enne, kui hakkan välja kommunikeerima. See on justkui enesele seatud piir, millest alates tunned, et alles nüüd olen valmis,“ räägib Laus, kellel on seljataga 12 aastat koolitaja ning 20 aastat personalijuhi kogemust.

Mats Soomre ja Helena Laus. Foto: GoodNews, Lisbeth Mugame

Küsimus on meie enda suhtumises ja tahtes

Soomre selgitab, et kui rääkida raskete inimestega toime tulemisest, siis talle endale meeldiks teemat hoopis teistpidi vaadata. Mitte, et toime peaks tulema raske iseloomuga inimesega, vaid küsimus on selles, kuidas tulla toime konkreetse situatsiooni ja inimtüübiga. Ta leiab, et pigem on see meie enda suhtumise ja tahte küsimus, mitte nii väga selles, et inimene on meie meelest keeruline.

Mitte, et toime peaks tulema raske iseloomuga inimesega, vaid küsimus on selles, kuidas tulla toime konkreetse situatsiooni ja inimtüübiga.

Raskeid inimesi pole olemas – on inimesed, keda me ei mõista

Soomre leiab, et võib julgelt väita, et raskeid inimesi pole olemas! Küll aga on palju inimesi, keda me ei mõista või kellega me ei oska sobivalt käituda või veelgi hullem, ei tahagi nendega koos töötada. „Needsamad inimesed mängivad meeskonnas olulist rolli, kui neid õigesti kohelda ja mitte oodata neilt seda, mida nad nagunii ei tee.“

Mats Soomre ja Helena Laus. Foto: GoodNews, Lisbeth Mugame

Meelespea:

  • Kui hästi oskad sina ise endast rääkida? Kui hästi sa oskad välja tuua enda tugevused, nõrkused, varjatud küljed ja eripärad?
  • Kui rääkida raskete inimestega toime tulemisest, siis tuleks teemat hoopis teistpidi vaadata. Mitte, et toime peaks tulema raske iseloomuga inimesega, vaid küsimus on selles, kuidas tulla toime konkreetse situatsiooni ja inimtüübiga.
  • Raskeid inimesi pole olemas! Küll aga on palju inimesi, keda me ei mõista või kellega me ei oska sobivalt käituda või veelgi hullem, ei tahagi nendega koos töötada.
Head Uudised GoodNews