1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Kuus erinevat varaklassi: vali välja üks, fokusseeri ja oota kuni tulemused tulevad
VIDEO I Kuus erinevat varaklassi: vali välja üks, fokusseeri ja oota kuni tulemused tulevad

VIDEO I Kuus erinevat varaklassi: vali välja üks, fokusseeri ja oota kuni tulemused tulevad

Rahalise vabaduse ekspert ja Starfish Academy asutaja Vallo Arumäe soovitab paika panna selge plaani, kuidas oma rahalise vabaduse teekonda alustada. Ta toob välja, et olemas on kuus erinevat varaklassi: äri- ja ettevõtlus, kinnisvara, pabervara, krüptovara, toorained ja maavarad ning intellektuaalne omand. Saades aru, et on olemas kuus erinevat varaklassi, peame Arumäe sõnul mõtlema sellele, mis on see varaklass, mille vastu meil huvi kõige suurem on.

On olemas kuus erinevat varaklassi: äri- ja ettevõtlus, kinnisvara, pabervara, krüptovara, toorained ja maavarad ning intellektuaalne omand.

Millise varaklassi vastu tunned huvi ka siis, kui sealt raha ei teeni?

“Peame mõtlema sellele, et mis on see varaklass, mille vastu meil on kõige suurem kirg või mis on see teema, mille vastu tunned huvi ka siis, kui sealt raha ei teeni. Kui sa tuled õhtul töölt koju, kas sind huvitab minna kuskile kinnisvaraportaali ja hakata vaatama näiteks kinnisvarakuulutusi või lähed vaatad pigem, mis aktsiahindadega täna toimus.

Peame mõtlema sellele, et mis on see varaklass, mille vastu meil on kõige suurem kirg või mis on see teema, mille vastu tunned huvi ka siis, kui sealt raha ei teeni.

Ehk on sul mingi äriidee, millest oled aastaid mõelnud ja mõtled ka kogu aeg edasi, kuidas saaksid selle äri tööle ja kes on need inimesed, kellega seda meeskonda ehitada,” lausub Arumäe ja lisab, et varaklassi valiku puhul soovitab ta keskenduda sellele, mille vastu on kirg ja huvi kõige suurem. See on see, mis hoiab meid rajal ja see on ka see, kus jätkuvalt küsime endalt neid küsimusi, et leida lahendus, kuidas see varaklass enda kasuks tööle panna.

Vallo Arumäe. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Vali välja üks varaklass, fokusseeri ja oota kuni tulemused tulevad

Arumäe nendib, et üks suurim viga, mida alustajad teevad, on see, et nad hakkavad kohe hajutama – kõik on kuulnud mõtet, et kui tahad investeerida, siis pead oma portfelli hajutama. Rahalise vabaduse ekspert lausub, et tema kogemus on pigem vastupidine ja alguses tuleks just fokusseerida.

Üks suurim viga, mida alustajad teevad, on see, et nad hakkavad kohe hajutama.

“Hajutama saad hakata siis, kui sul on juba kapital loodud ja rohkem vahendeid, millega erinevatesse varaklassidesse investeerida. Alguses pead valima selle ühe varaklassi välja. Võib-olla võtmagi selle esimese aasta ja keskenduma selles ühes varaklassis tegutsemisele ning nende asjade selgeks tegemisele,” räägib ta ja lisab, et isegi kui näiteks poole aasta pärast saad aru, et võib-olla see ei olnudki see varaklass, mis sind kõige rohkem huvitab, siis alati võib muutuse ka hiljem teha. “Pigem vali see üks välja, fokusseeri, oota kuni tulemused tulevad ja siis aja jooksul kui võimalused kasvavad ja juba saad oma investeeringud automaatselt tööle, võid mõelda ka täiendavate varaklasside peale.”

Vallo Arumäe. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Kõlama jäänud mõtted Vallo Arumäelt:

  • Mõtle enda jaoks selgeks, mis on see varaklass, mille vastu on sul kõige suurem kirg või mis on see teema, mille vastu tunned huvi ka siis, kui sealt raha ei teeni.
  • Varaklassi valiku puhul peaks keskenduma sellele, mille vastu on kirg ja huvi kõige suurem. See on see, mis hoiab meid rajal ja see on ka see, kus jätkuvalt küsime endalt neid küsimusi, et leida lahendus, kuidas see varaklass enda kasuks tööle panna.
  • Hajutama saad hakata siis, kui sul on juba kapital loodud ja rohkem vahendeid, millega erinevatesse varaklassidesse investeerida. Alguses pead valima selle ühe varaklassi välja.
  • Vali välja üks varaklass, fokusseeri, oota kuni tulemused tulevad ja siis aja jooksul kui võimalused kasvavad ja juba saad oma investeeringud automaatselt tööle, võid mõelda ka täiendavate varaklasside peale.
Head Uudised GoodNews