1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Euroopa Regionaalarengu Fondist toetatakse tehnoloogia arenduskeskusi
Euroopa Regionaalarengu Fondist toetatakse tehnoloogia arenduskeskusi

Euroopa Regionaalarengu Fondist toetatakse tehnoloogia arenduskeskusi

Euroopa Regionaalarengu Fondist toetatakse tehnoloogia arenduskeskusiEttevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) alustas 5. novembrist tehnoloogia arenduskeskuste (TAK) toetuse taotluste vastuvõttu. Toetuse eesmärgiks on edendada ettevõtjate tehnoloogiaalast arendus- ja innovatsioonitegevust ning parandada selle kättesaadavust. Meedet rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

EASi TAK programmi juhi Eve Pakkase sõnul on toetusmeede võrreldes varasemaga avatum ja paindlikum. „Möödunud perioodil viisid TAKid ellu peamiselt rakendusuuringuid, kus uurimistöö kava oli kindlaks määratud  seitsmeks aastaks. Nüüd on TAKid ettevõtetele avatud kogu perioodi jooksul, kus ettevõtetel on võimalik TAKiga liituda selleks, et arendusprojekte alustada ja ellu viia,“ selgitas Pakkas.

Pakkas lisas, et  uuel perioodil  on lisandunud toetatavatesse tegevustesse tootearendus, mis võimaldab ettevõtetel koostöös TAKiga viia läbi turulähedasemaid ning rohkem ettevõtete vajadusest lähtuvaid arendusprojekte. „Samuti on eesmärgiks rahvusvaheliselt tuntud ja konkurentsivõimelise ning ühest toetusest mittesõltuva arenduskeskuse väljaarendamine. Seetõttu toetatakse uuel perioodil TAKi võimekuse tõstmisega seotud tegevusi, sealhulgas juhtimiskompetentsi  ja turundusvõimekuse tõstmist ning organisatsiooni innovatsiooni arendamist,“ täiendas Eve Pakkas.

TAK programm sai alguse 2004. aastal viie TAKi, juhtivate ülikoolide ja 27 ettevõtluspartneri osalusel. Praegu tegutseb kaheksa keskust, mis on endaga kaasanud kolm ülikooli ja sada ettevõtet. Ühiselt on loodud töökohti kõrgelt kvalifitseeritud tööjõule, suurenenud on teadmussiire, välja on arendatud labori- ja seadmepargid ning loodud mitmeid tooteid ja tehnoloogiad, mis on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse.

Perioodi 2014 –2020 meede on suunatud ettevõtetele ja teadusasutustele, kes on koostööna huvitatud uute toodete ja tehnoloogiate välja arendamisest.  Toetuse kogumaht on uuel perioodil 40 miljonit eurot, sealjuures on maksimaalne toetuse summa ühe taotleja kohta 7 miljonit eurot. Toetuse määr on keskmiselt 50%.

Eeltaotlusi saab EASile esitada 5. novembrist kuni 4. detsembrini 2014. Täiendav informatsioon: http://www.eas.ee/tak

Head Uudised GoodNews