Kohvil ja kohvil on vahe: Handgurmee perenaine Merike Kandar annab nõu, kuidas valmistada hea tass kohvi
Handgurmee perenaine Merike Kandar selgitab, et kohvil ja kohvil on kirjeldamatult suur vahe. Olles end kohvimaailmas mitu aastat harinud, saab ta enda sõnul endiselt öelda, et on alles selle teekonna alguses. “Kui ma veel kolm aastat tagasi ostsin poest odavat jahvatatud kohvi, siis nüüd jahvatan nõukogudeaegse kohviveskiga kohviube,” räägib ta ja lisab, et suurem teadlikkus saabus, kui ta avas kvaliteetsete kohviubade paki – see kohv oli nii teistsugune, aroomikas, pehme ja puhas, hapukas ja kibe järelmaitse puudus. Ka avanes uus maailm teada saamisel, kui olulist rolli mängib temperatuur – kas panna oad kohe 220-240 kraadi juurde küpsema või toimub see alates 80 kraadist, saavutades maksimumi 220 kraadi juures – sealt tulebki puhas ja pehme maitse.
Cappucino on Itaalia elulaadi sümbol
Kohviga liialdada ei tasu ning soovituslik kogus on 2-3 tassi päevas, küll aga sõltub palju ka sellest, kas juua musta kohvi või rohke piimaga. Kandar sõnab, et väidetavalt on parim kohvi joomise kellaaeg kell 10 hommikul.
Ise eelistab ta americano’t ja Itaalias viibides cappucino’t – sellel kohvil on Itaalia elulaadi sümbol.
Kohvil on mitmeid kasutegureid:
- Ergutab ainevahetust
- Energeetiline mõju
- Musta kohvi jääkuubikud suurepärased väsinud silmaalustele
- Kohvipuru, mesi ja oliivõli imeline kehakoorja, mis lõhnab võrratult
- Kohvipaksuga saab puhastada potte ja panne ning see eemaldab isegi küüslaugulõhna
Kandar teeb ise koostööd väiketootjatega, kes erakordse kirega panustavad oma toodete kasvatamisse. Ta selgitab, et kohviäri on väga kirju maailm ning väiketootjad gigantidega iial võistelda ei saa – seal on suured mahud ja hoomamatud rahalised ressursid. Väiketootjate jaoks on kohviubade kasvatus ainuke sissetulekuallikas ning nad ei saa lubada libastumist.
Kuidas valmistada hea tassitäis kohvi?
- Jahvata oad võimalusel vahetult enne kohvi valmistamist
- Ühe 250 ml tassi kohta arvestage 7 g kohvi.
- Ära vala kunagi kohe keevat vett kohvile, vaid oota 2-3 minutit. Vee temperatuur peaks olema 88-96 kraadi
- Kohvitass võiks olla eelsoojendatud
- Piimavahule saab lisada meelepäraseid lisandeid: kakaod, tšillit, šokolaadi
- LOE LISAKS! TEGIJA I Merike Kandar: soovin pakkuda inimestele oskust hinnata kvaliteetseid ja puhtaid maitseid, et väärtustada oma tervist!
- KUULA KESK-EESTI TRE RAADIO SAADET “HEAD UUDISED” MERIKE KANDARIGA! Handgurmee perenaine Merike Kandar: kui väga tahta ja hakata väikeste sammudega unistuse poole liikuma, siis on kõik võimalik!