1. Avaleht
  2. Äri
  3. TEGIJA I Merike Kandar: soovin pakkuda inimestele oskust hinnata kvaliteetseid ja puhtaid maitseid, et väärtustada oma tervist!
TEGIJA I Merike Kandar: soovin pakkuda inimestele oskust hinnata kvaliteetseid ja puhtaid maitseid, et väärtustada oma tervist!

TEGIJA I Merike Kandar: soovin pakkuda inimestele oskust hinnata kvaliteetseid ja puhtaid maitseid, et väärtustada oma tervist!

“Kõik saab alguse lapsepõlvest. Kodust saame oma elu teekonnale erineva sisuga reisikoti kaasa,” räägib Handgurmee perenaine Merike Kandar. Väikese tüdrukuna, aidates ema ja vanaemasid köögitoimingutes, tundis Merike söögivalmistamises kuidagi erilist naudingut ja rõõmu. Nii kasvas temas vaikselt soov toite ise teha ja kirg lõputult põneva toidumaailma vastu.

Väiketootjate lahkus puudutab sügavalt

Sügaval Nõukogude ajal oli toidukaupade valik olematu. Merike meenutab, et tema Hiiumaa lapsepõlvekodus valmistati ja kasvatati kõike, millest saab süüa ja juua valmistada – alates sealiha-ja angerjakonservist kuni koduveinini välja. “Olen oma loomult looduslaps – naudin peenramaal asjatamist, sõstramarjade ja seente korjamist, et neist põnevaid hoidiseid valmistada,” räägib ta.

Merike on toidumaailmas tegev olnud 20 aastat – tegelenud toodete sortimentide pakkumiste, järelteenindusega, koolituste ja toodete esitlustega. Ta on otsinud välismessidelt maitseid, mis võiksid Eesti inimesi kõnetada. “Need unustamatud kohtumised väiketootjatega, kes erakordse kirega panustavad oma toodete kasvatamisse ning nende piiritu lahkus puudutasid mind sügavalt,” räägib ta. “Ühel reisil viis elu mind kokku austraallasest härrasmehega, kellega vesteldes puudutas mind puhas selgus – mina päriselt loon oma asja.”

Teekond oma südame järgimiseni

Esimese lapsega kahekesi olles rügas Merike hingega tööd, et üldse hakkama saada. “Mind polnud oma poja jaoks olemas… mäletan, kui ta oli umbes 1,5-aastane, ootas ta mind lasteaia viimase lapsena väravas…” meenutab ta kibedalt.

Teise lapse ootuses julges ta  kuulata oma südant ja tegi esimesed sammud oma uuel teekonnal. “Uskusin, et minu elu täitub imedega alates hetkest, kui hakkan järgima oma südant. Hirm, et ma ei saa hakkama, oli jäänud nüüd mineviku ukse taha,” räägib ta.

Oma maaletoodavate väiketootjate kaupade puhul hindab Merike kõrgelt kvaliteetseid ja orgaanilisi maitseid ning külluslike lõhnu. Käsitsi korjatatud bio maitseained ja erilised piprad on taaskastutatavates pakendites, väärtustades looduse hoitust. “Läbi nende toodete müükide toetan natukenegi perekondi, kellele on kohviubade ja maitseainete kasvatus pere sissetulekuallikas,” sõnab ta.

Uskusin, et minu elu täitub imedega alates hetkest, kui hakkan järgima oma südant.

Lihtsus, puhas tooraine ja ajasääst

Merike armastab katsetada retseptidega, kuid toitude valmistamisel on tema käekirjaks lihtsus, puhas tooraine ja aja säästlikkus. “Soovin kinkida oma lastele ise loomise kogemuse, mida nad saaksid oma eludesse kaasa võtta nii nagu mina võtsin ehk kartul ei tule Selverist!” räägib ta. “Sooviksin pakkuda inimestele häid maitsenaudinguid, oskust hinnata kvaliteetseid ja puhtaid maitseid ja isegi kui need tulevad väljastpoolt Eestit, on nende toodete kasvatamisesse ja hoolitsemisse pikitud piiritu armastus.

Merike koolitab ennast ka kohvimaailmas, et ühel päeval jagada tarkuseteri neile, kes tunnevad põhjalikumat huvi hea ja puhta maitsega kohvi vastu. “Kes järgib oma sisemist valgust, see ei eksi kunagi. Hingele paisid väärime meie kõik!” on ta kindel.

Kes järgib oma sisemist valgust, see ei eksi kunagi.

Handgurmee kohta saab lähemalt uurida kodulehelt

Head Uudised GoodNews