1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti digilahendused lähevad globaalset energiaturgu vallutama
Eesti digilahendused lähevad globaalset energiaturgu vallutama

Eesti digilahendused lähevad globaalset energiaturgu vallutama

Eesti ettevõtted Eesti Energia Nortal, Datel ja SMAGRINET tutvustavad 9. – 12. septembril uudseid digilahendusi World Energy Congressil Abu Dhabis. Suursündmust külastab ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid, kes on 10. septembril kongressi peaesineja ning osaleb ka plokiahela teemalises paneeldiskussioonis “Getting to grips with blockchain: Cutting through the hype”.

Valdkonnas maailma olulisimaks sündmuseks peetav energeetikakongress toimub tänavu Maailma Energeetikanõukogu eestvedamisel juba 24. korda ja toob kokku osalisi rohkem kui 150st riigist. Üritust külastavad iga-aastaselt mitmed riigijuhid ja teised kõrgetasemelised külalised.

Eesti ettevõtted keskenduvad Abu Dhabis globaalses energeetikas järjest olulisemaks muutuvate digilahenduste tutvustamisele. Eesti on esimene riik Euroopa Liidus, kus toimub klientide elektriandmete täielik kauglugemine, mis on ühendatud keskse andmekeskusega, kus säilitatakse klientide tunnipõhised tarbimisandmeid.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul võimaldavad kaugloetavad elektriarvestid luua mitmeid esmaklassilisi digitaalseid lahendusi, mis teenivad ühte eesmärki – pakkuda klientidele puhtamat energiat ja mugavaid lahendusi. “Kasutame kaugloetavate arvestite abil saadud andmeid juba praegu võrgukadude vähendamiseks ja investeeringute targemaks kavandamiseks. Lisaks aitavad andmed pakkuda paremaid teenuseid kliendile. Meie kliendid saavad neid lahendusi kasutada mobiilirakenduse kaudu, kuhu meil on peatselt plaanis lisada ka mikrotootmise ja energia salvestamise teenused,” lisas Hando Sutter.

Energiasektor seisab kogu maailmas oluliste muutuste lävel, otsides jätkusuutlikke ja modernseid lahendusi, et suurendada efektiivsust ja vähendada tootmiskulusid. “Põhjamaades oleme olnud energiasektori klientidele strateegiliseks partneriks juba üle 20 aasta, aidates neil nii keerulisi protsesse digitaliseerida ja automatiseerida kui ka valmistuda tulevikus eesseisvateks väljakutseteks. On hea meel tutvustada neid lahendusi nüüd ka Abu Dhabis globaalse võtmetähtsusega suursündmusel ning luua uusi sidemeid,” ütles Marek Helm, Nortali äritegevuse juht Pärsia lahe Araabia riikides (GCC) ja Aafrikas.

Suurandmeid saab energiasektoris väga kasulikult kasutada ka muul viisil. Eesti üks juhtivaid IKT ettevõtteid Datel töötas hiljuti välja uuendusliku kosmoseandmetel baseeruva e-teenuse Sille, mis võimaldab jälgida taristu nihkeid ja vajumist kõikjal maailmas. Varajase hoiatuse süsteem kasutab Euroopa Liidu satelliitidelt saadud andmeid ja suudab tuvastada energiasektori taristu, näiteks gaasitorude, kaevanduste, hüdrotammide ning erinevat tüüpi elektrijaamade nihke ja vajumise täpsusega kuni 1 mm. See uuenduslik teenus aitab vältida infrastruktuuri tehnilise seisukorra halvenemisest põhjustatud õnnetusi, tõstes nii ühiskonna turvalisust. Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul on see uus innovaatiline teenus tuuma- ja hüdroenergeetikas eri maailma osades juba kasutusel. “Kindlasti näeme, et just globaalsed energiaettevõtted, kellele infrastruktuuri tehniline seisukord on tihti kriitilise tähtusega, on tulevikus meie e-teenuse kliendid,” lisas Urmas Kõlli.

SMAGRINETi projektijuhi Karl Kulli hinnangul on arukate ja paindlike energiasüsteemide kasutuselevõtul väga oluline täiustada ühiskonna eri osapoolte teadmisi nutivõrkudest, et edukalt nutika ja digitaalse elektroenergeetika poole liikuda. SMAGRINET on nutivõrkude kompetentsikeskus, mida rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programmi Horisont 2020 kaudu. „Tähtis on pakkuda värsket teavet olemasolevate parimate tavade kohta, alustades tehnilisest küljest ja lõpetades õigusloomega seotud küsimustega, mida tuleb teha, et muuta tavapärane elektrivõrk nutivõrguks,“ rõhutas Karl Kull. Lisaks konsultatsioonidele ja juhendamisele pakub SMAGRINET tööstustele lühiajalisi õppeprogramme ja ülikoolidele magistriõppeprogramme.

24. World Energy Congress kohta Abu Dhabis saab rohkem infot nende kodulehelt https://www.wec24.org. Eesti ettevõtjate tegevusi Abu Dhabis saab jälgida Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee Facebooki lehelt https://www.facebook.com/WEC.Estonia/.

Head Uudised GoodNews