1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti ettevõte hakkab tootma miljon looduslikku joogikõrt päevas
Eesti ettevõte hakkab tootma miljon looduslikku joogikõrt päevas

Eesti ettevõte hakkab tootma miljon looduslikku joogikõrt päevas

Kohalik ettevõte Reedest hakkab Pärnumaal tootma päevas kuni miljon naturaalset pilliroost joogikõrt. Selleks sai ettevõte Eesti ja Prantsuse investoritelt kolm miljonit eurot, et arendada välja automaatne tootmisliin.

Foto: Reedest

Ettevõtte üks asutaja Grete Riim selgitas, et ühest pillirookahlust saab luua keskmiselt 400 joogikõrt. „Tänu investorite rahasüstile arendame Pärnumaal Ahaste külas välja automaatse tootmisliini, et töödelda päevas ümber ligi 2500 rookahlu. Sellise mahu juures jõuame kuni miljoni joogikõrre tootmiseni päevas,“ kinnitas Riim. Ta lisas, et praeguse plaani järgi saab suurtootmine alguse tuleva aasta maikuus.

Ettevõtte arendamisse panustavad Prantsuse investorid, kes toetavad ka enda kodumaal taastuvenergiaga seotud projekte. „Reedesti lähenemine on rohetrendide maailmas huvitav ning investoritel on hea meel olla osa sellisest tootmisest Eestis,“ sõnas välisinvesteeringu esindaja Triinu Bucheton.

Reedesti lähenemine on rohetrendide maailmas huvitav ning investoritel on hea meel olla osa sellisest tootmisest Eestis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reedest Straws (@reedestraws)

Euroopa Liidus on plastkõrte kasutamine keelatud alates 2021. aastast, kuid head alternatiivi neile ettevõtte asutajate sõnul tänaseni pole. „Peamine plastkõrre asendaja on paberkõrs, ent see ei ole kasutajasõbralik, kuna liguneb joogis kiiresti pehmeks. Samuti on turul korduskasutatavaid kõrsi, kuid need on hotellide, restoranide ja toitlustusettevõtete jaoks tihti liiga kallid. Samuti kipuvad need ebahügieenilised olema,“ ütles ettevõtte eestvedaja Riim.

Reedesti tootmisliinil töödeldakse pilliroogu mehhaaniliselt ning lisaaineid kõrre loomisel ei kasutata. Seetõttu on toode naturaalne ning selle saab pärast kasutamist biolagunevate toidujäätmete konteinerisse visata. Kompostiks laguneb kõrs vähem kui aastaga.

Grete Riim kirjeldas, et joogikõrte tootmine on küll pealtnäha lihtne töö, ent tegelikkuses on see pakkunud inseneridele juba neli aastat omajagu nuputamist. „Kuna ükski rootaim ei ole kuju, diameetri ega värvi poolest ühesugune, siis nõuab suuremahuline tootmine uudset tööstusautomaatikat, mis kasutab roo varieeruvuse arvestamisel sensoorikat ning masinõppealgoritme,“ selgitas ta tootmisprotsessi.

Foto: Reedest

Reedesti seatud eesmärgi – miljoni kõrre tootmine päevas – täitmiseks on ettevõttel tarvis lõigata aastas pilliroogu umbes 200 hektari suurusel maa-alal. 2007. aastal läbiviidud uurimuse järgi on Eestis roostike kogupindala rohkem kui 27 000 hektarit. Umbrohuna kasvavaid roostikke on ka vaja hooldada, et tagada elustiku mitmekesisus. Kuna roostikud on soodsad pesitsuspaigad meie lindudele, siis tiivuliste pesitsusajal Reedest pilliroogu ei lõika.

  • Naturaalsete joogikõrte tootmise kogemust on Reedesti eestvedajatel aastast 2015, kui turule toodi teadaolevalt esimesed pilliroost joogikõrred Pillirookõrre nime alt.
Head Uudised GoodNews