1. Avaleht
  2. Uudis
  3. EESTI MOBIILSIDE SÜND I 30 aastat tagasi said mobiili lubada vaid jõukamad
EESTI MOBIILSIDE SÜND I 30 aastat tagasi said mobiili lubada vaid jõukamad

EESTI MOBIILSIDE SÜND I 30 aastat tagasi said mobiili lubada vaid jõukamad

1. juunil täitus 30 aastat ajast, mil Eestis sai kasutama hakata mobiilsidet. Seoses ümmarguse tähtpäevaga uuris Telia, kui palju on ettevõtte klientide seas selliseid inimesi ja ettevõtteid, kelle kliendistaaž ulatub päris mobiilside algusaegadesse.

Telia Eesti erakliendiüksuse juhi Kristjan Viilmanni sõnul pärinevad kõige varasemad tänaseni kehtivad mobiilsideteenuse lepingud Telias 1992. aasta maikuust. Kliendilepingud sõlmiti tol ajal Telia eelkäija Eesti Mobiiltelefoniga (EMT).

„Kokku on kliente, kes on kasutanud Telia (EMT) teenuseid 29 aastat, veidi alla kümne. 28-aastase staažiga kliente, kes on mobiilsidelepingu sõlminud 1992. aasta teises pooles või 1993. aasta esimeses pooles, on tublisti üle saja,“ ütles Viilmann. Enam kui paarikümneaastase järjepideva staažiga kliendilepinguid on Telia klientide seas tuhandeid.

„Täna on põnev võrrelda, mida tähendas mobiilside 1991. aastal ja mida aastal 2021. Kui 30 aastat tagasi said endale mobiili lubada vaid jõukamad inimesed, siis täna kasutab mobiili suurem osa ühiskonnast. Mobiiltelefon ei täida enam ammu pelgalt telefonifunktsiooni, vaid ühendab arvutit, telerit, muusikapleierit, rahakotti jne. Mõelda vaid, kuhu võib tehnoloogia areneda järgneva 30 aastaga,“ sõnas Viilmann.

Põneva faktina tõi ta välja, et üks esimesi mobiilinumbri kombinatsioone, mida EMT hakkas 1990. aastate alguses klientidele jagama, algas numbritega (2)50 470… Seega pärinevad pea kõik sellise algusega mobiilinumbrid Eesti GSM- ehk 2G-ajastu algusest.

Telia mobiililiitumiste koguarv ulatus selle aasta esimese kvartali lõpus 1,1 miljonini, kasvades aastataguse ajaga 48 000 liitumise võrra.

Head Uudised GoodNews