1. Avaleht
  2. Toode
  3. Ensto nutikad lahendused toetavad keskkonnasõbralikke eesmärke
Ensto nutikad lahendused toetavad keskkonnasõbralikke eesmärke

Ensto nutikad lahendused toetavad keskkonnasõbralikke eesmärke

Eri nõuded ja regulatsioonid määravad üsna palju sellest, kuidas tööstusettevõte peab jätkusuutlikumalt toimetama. Nutikaid lahendusi rakendades on aga võimalik veelgi suurem samm sel teel edasi astuda ja luua ettevõttele säästu nii majanduslikus kui keskkonnavaates.

Keilas tegutsev rahvusvaheline tehnoloogiaettevõte Ensto võttis möödunud aastal kasutusse mitmeid täiendavaid lahendusi selleks, et muuta tootmine ja töökeskkond rohelisemaks. “Arvestades ettevõtte keskkonnapoliitikat ja jätkusuutlikkuse eesmärke, on tootmise ja töökeskkonna järjepidev muutmine keskkonnasõbralikumaks olnud meie jaoks loomulik,” selgitas Ensto grupi jätkusuutlikkuse spetsialist Tiiu Paavel, kes on ühtlasi ettevõttes käivitatud Green Office’i ehk rohelise töökeskkonna projekti eestvedajaks.

Tehnoloogiatööstuse kogemustele tuginedes toob Paavel näiteid ja jagab nõu, kuidas leidlike lahenduse abil sammhaaval ettevõtte tegutsemist keskkonnasõbralikumaks muuta.

Loobumine ühekordsetest joogitopsidest

“2018. aastal lõpetasime pudelivee ostmise ettevõttesse ja ühekordsete nõude kasutamise kontori poolel. Samas jätkasime ühekordsete plasttopside kasutamist veeautomaatide juures, kuigi jätkuvalt oli kurb vaadata plastiktopsidega täitunud prügikaste ning seda, kui väike on vaid sekundeid kasutust leidva plastiktopsi kasutegur võrreldes selle tootmis- ja hilisema ümbertöötlemiskuluga nii aja, keskkonna kui raha mõttes,” kirjeldas Paavel. “Nüüdseks oleme suutnud ettevõtte ja töötajaskonnaga oma teadlikkust ja harjumusi muuta ning saame end uhkusega sellest aastast ühekordsete nõude vabaks ettevõtteks tunnistada.”

Ühekordsetest topsidest loobumist toetas ka nukker statistika – viimase kolme aasta jooksul kulus Keila tehasel aastas 260 000-300 000 topsi, mis on võrdne kogu Eestis kasutatavate ühekordsete topside kogusega ühes päevas. “Meeskonna käitumisharjumuste muutmiseks ja motiveerimiseks jagasime laiali nimelised korduvkasutatavad veepudelid, mis hakkavad asendama seni kasutuses olnud topse,” rääkis jätkusuutlikkuse spetsialist ettevõtte väljapakutud lahendusest.

Innovaatiline puhastusprotsess praagi vältimiseks

Ühe tööprotsessina tuleb Ensto Keila tehases puhastada silikooni survevaluvorme, et eemaldada vormidest vanad tootmisjäägid ja tagada nii järgmiste toodete kõrge kvaliteet ning vähendada praaktoodete ja materjali kao tekkimist.

“Otsustasime vahetada mehaanilise puhastamise kuivjää vastu, sest kuivjää ja õhusurve koosmõjul saame vormid silikoonist sama puhtaks nagu varem. Samas ei kahjusta õhusurve ja kuivjää vorme jääke välja surudes nii, nagu võis juhtuda mehaanilise puhastamise teel. Vältides vormide kahjustumist puhastusprotsessis väldime ka praaktoodete tekkimisest tulenevat materjali kulu ja vajadust vorme tihti uute vastu vahetada,” selgitas Paavel ja lisas, et keskkonnasäästu kõrval aitab õhusurvega puhastamine ka hulga aega kokku hoida.

Jahutamine päikesekaitsekilede abil

Paljudes tootmishoonetes võib sarnaselt Keila tehasele segada liigne päikesekiirgus erinevate seadmete tööd, inimeste mugavust töökeskkonnas ja häirida tööpinkide andurite toimimist. “Kuna osa meie tootmisprotsessidest vajab väga stabiilset ja kindlas vahemikus temperatuuri, oleme pidanud kasutama palavamate ilmade korral jahutust, mis toob omakorda kaasa märkimisväärse energiakulu,” rääkis Ensto grupi jätkusuutlikkuse spetsialist.

Lahenduse saamiseks ja ruumide temperatuuri jahutamiseks paigaldati tootmishoone akendele päikesekaitsekiled, mis muutis küll klaasid tumedamaks, kuid jättis need siiski optiliselt selgeks. “Sellisel viisil blokeerib kile üle 99 protsendi hoonesse sisenevast UV kiirgusest ja vähendab hoonet kütvat päikeseenergiat kuni 81 protsendi ulatuses,” kirjeldas Paavel, kelle sõnul tähendab see ka ettevõtte töötajate jaoks oluliselt mugavamat töökeskkonnda. Kuigi välisõhk jääb ventilatsiooni kaudu jätkuvalt tehase temperatuuri mõjutama, on see mõju spetsialisti sõnul väiksem ja viitega.

LED-valgustitele üleminek

Kuigi LED-valgustite kasutamine loob säästuefekti ka väiksemal alal, mõjub kogu tööstusala valgustite väljavahetamine mõistagi mastaapsemalt. “Oleme aastate jooksul samm-sammult liikunud eesmärgi poole uuendada kogu tootmisala valgustus. Tänaste kalkulatsioonide kohaselt õnnestus meil möödunud aastal tekitada LED-valgustite väljavahetamisega erinevatel tootmisaladel keskmiselt 50-protsendiline energiasääst võrreldes vanade valgustitega,” selgitas Paavel ja tõi näite, kus ainuüksi ühes tootmishoonetest varem aastas ligi 134 000 kWh elektrit tarbinud tööstusvalgustitele kulub nüüd vaid pisut üle 37 400 kWh elektrit.

“Selliseid muutusi ette võttes peame pidama silmas, et keskkonnahoid algab küll iseendast ja oma harjumuste ning tarbimiskäitumise muutmisest, kuid ühiselt suure mõjuga tootmisprotsesse muutes saame anda tööstusettevõttena märkimisväärse panuse ja seada eeskuju ka teistele,” usub Ensto keskkonnaspetsialist.

Head Uudised GoodNews