1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ida-Virumaa liigub mitmekesise ettevõtluse arendamise suunas
Ida-Virumaa liigub mitmekesise ettevõtluse arendamise suunas

Ida-Virumaa liigub mitmekesise ettevõtluse arendamise suunas

Eesti strateegiline plaan saavutada kliimaneutraalsus aastaks 2050 edeneb hoolimata kriisiaegadest ning ettevalmistused Ida-Virumaa põlevkivisektori taandumisega kaasnevate majanduslike, sotsiaalsete ja keskkonnamõjude leevendamiseks ja uue majandusstruktuuri ülesehitamiseks jätkuvad. Valmimas on õiglase ülemineku territoriaalne kava ning peagi loodetakse avada esimesed toetusvoorud.

„Viimaste kuude jooksul on mitmelt poolt huvi tuntud, kuidas mõjutavad õiglase ülemineku kulgu Ukraina sõda ning energiakriis,“ rääkis riigihalduse minister Jaak Aab. „Riigi plaanid ei ole siin muutunud. Tõsi, kõrgete energiahindade tõttu ja energiajulgeoleku tagamiseks töötavad hetkel ka põlevkivijaamad, kuid pikaajaline plaan on jätkuvalt jõuda kliimaneutraalse majanduseni. Täna peame kindlustama, et Ida-Virumaal tekiksid tulevikus uued töökohad just väljapool põlevkivisektorit,“ märkis minister. „Kokkuvõttes on viimaste kuudega huvi Ida-Viru vastu hoopis kasvanud, sest ehkki mõned ettevõtted on otsustanud oma projektid piirkonnas esialgu peatada, on uued huvilised kohe peale tulnud.“
Ülemineku koordinaatori Ivan Sergejevi sõnul on Euroopa Komisjonile esitamiseks kohe valmis õiglase ülemineku territoriaalse kava lõplik versioon. „Meil on komisjoniga käinud algusest peale väga tihe koostöö ning oleme tegelikult Euroopa riikidest üks esimesi, kes oma üleminekukava esitavad. Ootame sellele kinnitust sügisel,“ ütles Sergejev.

Kuna ajagraafik on tihe, loodetakse mõne õiglase ülemineku fondi rakendusmeetmega startida juba suvel. „Hetkel töötame selle nimel, et saaksime Ida-Virumaal programme tõhusalt rakendada ning piirkonnas oldaks Euroopa Liidu ja riigi poolt pakutavatest võimalustest maksimaalselt teadlikud,“ märkis Sergejev.

  • Õiglase ülemineku fond on Euroopa liidu poolt loodud rahastusmehhanism, mille eesmärgiks on toetada majandust, inimesi ja keskkonda nendes piirkondades, mida ootavad ees olulised sotsiaalmajanduslikud väljakutsed seoses Euroopa Liidu 2030 energia- ja kliimaeesmärkide ja 2050 kliimaneutraalsuse saavutamisega.
  • Täpsem info: Ida-Virumaa!
Head Uudised GoodNews