1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSED I Millistele kaubanduskeskustele kehtib piirang? Millised keskused liigituvad kaubanduskeskusteks?
KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSED I Millistele kaubanduskeskustele kehtib piirang? Millised keskused liigituvad kaubanduskeskusteks?

KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSED I Millistele kaubanduskeskustele kehtib piirang? Millised keskused liigituvad kaubanduskeskusteks?

Üldine liikumispiirang kehtib kaubanduskeskustele, kus on erinevat liiki müügiasutusi. Kaubanduskeskus on hoone või hooned, kus on koos mitu (kolm ja enam) kauplust või teenindusettevõtet, kuhu saab siseneda ühise sissepääsu ja üldkasutatava ruumi kaudu. Kauplus on müügikoht, mille mõiste on sisustatud kaubandustegevuse seadusega. Ühtlasi võetakse arvesse ka kaubanduskeskuse enda määratlemist kaubanduskeskusena.

Mitme kaubandusettevõtte olemasolu soodustab inimeste viibimist keskustes, mis loob võimalused viiruste levikuks.

Heade uudiste portaal avaldab seoses kaubanduskeskustega seotud korduma kippuvad küsimused ja vastused.

Kas poed, mis on eraldi ehk mis ei asu kaubanduskeskustes, võivad olla lahti?

Jah, võivad. Piirang ei kehti kaubanduskeskustest eraldiseisvatele poodidele sõltumata müügipinna suurusest, avatud saavad olla näiteks ehituspoed, aianduspoed. Eraldiseisvad kaubanduspinnad saavad sõltumata suurusest olla lahti.

Kui toidupoes müüakse ka muud kaupa, kas saab jätkata kogu sortimendi müüki? Näiteks riided, kosmeetika, köögitarbed, pesuvahendid jne?

Jah. Kaubanduskeskuste sulgemise eesmärk ei ole piirata poodides müüdava kauba sortimenti, vaid rahvarohketes kohtades koosviibimist. Kui toidupoes müüakse ka muud kaupa, saab jätkata kogu sortimendi müüki (riided, köögitarbed jne).

Kas tohivad olla lahti restoranid-baarid-kohvikud, mis ei asu kaubanduskeskustes?

Jah, võivad olla lahti kuni kella 22ni ehk kuni kella 22-ni saab kohapeal süüa ja juua. Pärast kella 22 on lubatud eraldi asuvates restoranides-baarides-kohvikutes vaid kaasaost/kullerteenus. Kaubanduskeskustes asuvates baarides ja toitlustusasutustes on kogu aeg lubatud vaid kaasaost/kullerteenus.

Kas ka mõni kaubanduskeskuses asuv pood või jääda teatud erijuhtudel avatuks?

Jah, avatuks võib jääda kaubanduskeskuses olev pood, kui tal on tänavalt eraldi sissepääs. Näiteks Viru Keskuse Sportland. Lahti võib jääda ka kaubanduskeskuses asuv pood, kui sinna pääseb üldkasutatavaid ruume läbimata, näiteks otse parklast. Samal põhimõttel saavad avatuks jääda ka kaubanduskeskuse juures olevad tänavalt sissepääsetavad toitlustusasutused.

Kas kaubanduskeskustes asuvad söögikohad võivad olla rahvale avatud, nagu tavaliselt? Ehk kas kohapeal söögikohas võib süüa?

Ei, kaubanduskeskustes olevad söögikohad tohivad olla avatud üksnes toidu kaasamüügiks. Kohapeal toidu tarbimine ei ole lubatud.

Kuidas ma pääsen sulatud kaubanduskeskuses olevasse toidupoodi või apteeki, kui apteek on näiteks mitu korrust kõrgemal?

Kaubanduskeskuste üldkasutatavad ruumid, mis on vajalikud toidupoodi, apteeki või teistesse erandite alla kuuluvatesse kohtadesse minemiseks, peavad olema lahti.

Kes teeb järelevalvet kaubanduskeskuste osalise sulgemise üle?

Kaubandustegevuse seaduse § 21 lõike 3 alusel teeb riiklikku järelevalvet kaupleja tegevuskohale sätestatud nõuete täitmise üle oma haldusterritooriumil valla- või linnavalitsus. Politsei- ja piirivalveametile on antud korraldusega ülesanne teha järelevalvet 2-meetrise vahemaa piirangu järgimise üle, s.o inimeste käitumise üle.

Kuidas jälgitakse piirangute täitmist?

Loodame, et inimesed mõistavad vajadust käituda vastutustundlikult, et viiruse levikut inimeselt inimesele tõkestada. Politseinikud koos partneritega patrullivad avalikes kohtades pidevalt ning rikkumisi nähes juhivad inimeste tähelepanu kehtivale korrale. Lisainfo nõuete kohta: www.kriis.ee

Kuhu teada anda, kui nähakse piirangute rikkumist?

Kui keegi märkab, et piiranguid rikutakse, tuleb sellest teada anda kohalikule omavalitsusele, otse kohalikule politseile, munitsipaalpolitseile, turvaettevõttele või helistada 112. Eelkõige on politsei ülesanne inimesi korrale kutsuda ning kehtivatele nõuetele viidata. Kui korrale kutsumine ei aita, on võimalik määrata sunniraha 2000 eurot.

Kui kauaks kaubanduskeskusi ja vahemaa hoidmist puudutavad piirangud kehtivad?

Meetmed vaadatakse üle hiljemalt iga kahe nädala järel, et hinnata nende mõju viiruse leviku tõkestamiseks.

Millised reeglid kehtivad kaubanduskeskuses olevatele söögikohtadele ja mis eraldiseisvatele söögikohtadele? Või on need reeglid ühesugused, et söögikoht tavalisel viisil ei tööta, vaid müüb ainult toitu kaasavõtmiseks avamisajast kuni maksimaalselt kella 22-ni?

Kaubanduskeskuses olevad söögikohad võivad olla avatud üksnes toidu kaasamüügiks. Kohapeal toidu tarbimine ei ole lubatud. Kaubanduskeskusest väljaspool viibivad toidukohad võivad olla lahti kuni 22, sh on lubatud toidu tarbimine kohapeal, kuid tagada tuleb, et kliendid oleksid üksteisest 2 m kaugusel. Pärast kella 22 võivad söögikohad müüa ainult kaasa ostmiseks (nii inimestele, kui nt toidu kojuveoteenuse osutajatele).

Kas toidukullerid võivad söögikohtadest võtta inimestele toitu kojuviimiseks ka pärast kella 22, kui inimestele endile on söögikoht kaasaostmiseks suletud?

Nii tavainimesed kui toidukullerid võivad peale kella 22 osta toitu kaasa ja osutada kojuveoteenust.

Kuidas on reguleeritud kohvikute töö, mis pakuvad vaid kohvi ja saiakesi? Või näiteks ainult kohvi?

Kohvikute töö on reguleeritud sarnaselt kõigile teistele toitlustusasutustele – ostukeskustes on lubatud vaid kaasaost, väljapool ostukeskusi asuvad kohvikud võivad olla lahti kuni kella 22ni ning pärast seda on lubatud vaid kaasaost/kullerteenus.

Kas pitsarestoranide köögid, kust tellitakse kulleriga pitsasid, võivad edasi töötada?

Pitsarestoranid on samuti toitlustusasutused ja kehtivad samad reeglid – ostukeskustes on lubatud vaid kaasaost. Väljaspool ostukeskust asuv restoran võib olla avatud kuni kella 22ni ja sealt edasi on lubatud vaid kaasaost/kullerteenus.

Kas toidupoed peavad ka sisse- ja väljapääsude juurde desinfitseerimisvahendid tagama?

Jah, toidupoodides peavad nii sisse- kui väljapääsude juures olema desinfitseerimisvahendid.

Kas ja millised piirangud tulevad rehvivahetuskohtadele/autotöökodadele?

Hetkel ei ole plaanis piirata rehvivahetuskohtade ja autotöökodade tööd. Nendele kehtivad endiselt samad nõuded, mis teistele ettevõtetele. Ettevõtted peavad tagama piisava isikukaitsevahendite ja antiseptikute kasutamise, piisava puhastuse ja tuulutuse klientide vahel. Ühtlasi peab ettevõte jälgima, et kliendid ega ka klienditeenindajad ei ole haigussümptomitega, inimeste arv teeninduse ruumides peab olema viidud miinimumini ja tagatud peab olema klientide piisav eraldatus.

Kas autoteenindused ja rehvivahetustöökojad võivad lahti jääda? Või pannakse kinni? Juhul kui pannakse kinni, kas sel juhul sõidavad kõik 1. maini naelrehvidega ja see olukord seadustatakse?

Hetkel ei ole plaanis piirata rehvivahetuskohtade ja autotöökodade tööd. Nendele kehtivad endiselt samad nõuded, mis teistele ettevõtetele. Ettevõtted peavad tagama piisava isikukaitsevahendite ja antiseptikute kasutamise, piisava puhastuse ja tuulutuse klientide vahel. Ühtlasi peab ettevõte jälgima, et kliendid ega ka klienditeenindajad ei oleks haigussümptomitega, inimeste arv teeninduse ruumides peab olema viidud miinimumini ja tagatud peab olema klientide piisav eraldatus.

Ka Maanteeamet teatas, et naastrehvide vahetamisega ei pea kiirustama, kuna aprillis on oodata muutlikku ilma ning temperatuur võib langeda miinuskraadideni. Suverehvidele üleminekuaeg on Eestis paindlik ja politsei aprillis kindlasti kellelegi naastrehvidega sõitmise eest trahvi ei tee.

Kas tanklatele kehtivad mingisugused lahtiolekupiirangud või müügipiirangud?

Tankla poe osa saab olla avatud 24/7, kohvikuosa tuleb kell 22 kohapealseks tarbimiseks sulgeda, lubatud on vaid kaasaost ja kullervedu.

Lemmikloomapoed asuvad reeglina vaid kaubanduskeskustes. Sealt saab spetsiaalset lemmikloomatoitu, mida Prismadest ei saa. Kas ja kuidas on tagatud nende lahtiolek? Või lähevad need ka kinni, kuna asuvad kaubanduskeskustes?

Kaubanduskeskuses asuv loomapood saab jääda avatuks, kui poodi on tänavalt või parklast eraldi sissepääs ning poodi pääsemiseks ei ole vaja läbida üldkasutatavaid ruume.

Mis saab ehitus- ja aiapoodidest? Riidepoodidest ja raamatupoodidest, mis ei asu kaubanduskeskustes? Kas lähevad kinni või jäävad lahti? Mis põhjendusel, juhul kui lahti jäävad?

Väljaspool kaubanduskeskusi asuvad poed jäävad avatuks. Kaubanduskeskuses asuv pood saab jääda avatuks, kui poodi on tänavalt või parklast eraldi sissepääs ning poodi pääsemiseks ei ole vaja läbida üldkasutatavaid ruume.

Kas eripoed (juustupoed, veinipoed, pagariärid) jäävad lahti või tuleb need sulgeda?

Toidukaupluse määratluse alla lähevad ka kaubanduskeskustes asuvad väiksemad toitu ja alkoholi müüvad eripoed, sõltumata kaupade valiku või müügisaali suurusest. Näiteks Biomarket, Juustukuningad, Matsimoka jms võivad kaubanduskeskustes lahti jääda.
Pagariäris on lubatud vaid kaasamüük/kullerteenus. Kui eripoed asuvad kaubanduskeskusest eraldi, siis võivad jääda lahti. Lisaks tohivad lahti jääda kaubanduskeskuses asuvad poed, millel on tänavalt eraldi sissepääs või kui poodi pääseb üldkasutatavaid ruume läbimata, nt otse parklast.

Kas kaubanduskeskustes asuvad toidupoed võivad lahti jääda? Sageli asuvad need kaubanduskeskuste sügavuses (nt Ülemiste, Rocca al Mare), mitte kohe sissepääsu juures. Nt kas Tallinna ja Tartu Kaubamaja ning Kristiine Keskus võivad ainult toiduosakonna/poe lahti jätta? Või on need kaubanduskeskuse osa ja seal toidupoodidele (kus müüakse sageli ka tööstuskaupu) erandit ei tehta?

Kaubanduskeskustes olevad toidupoed võivad jääda lahti, kuid nii sisse- kui väljapääsude juures peavad olema desinfitseerimisvahendid.

Mis saab turgudest?

Täiendavad liikumispiirangud turgudele ei laiene. Müüjad peavad järgima Terviseameti nõudeid ja tagama piisava isikukaitsevahendite kasutamise ja piisava puhastuse ning jälgima, et müüja ja kliendid ei oleks haigussümptomitega. Kliendid peavad hoidma omavahel 2m vahet.

Kas on veel mingeid teenuseid, eripoode vms, mis kas jäävad lahti või lähevad kinni?

Lahti saavad jääda kaubanduskeskustes asuvad poed, millel on tänavalt eraldi sissepääs (nt Viru keskuse Sportland) või kui poodi pääseb üldkasutatavaid ruume läbimata, nt otse parklast (sageli nt ehituspoed, loomapoed jms). Samal põhimõttel saavad avatuks jääda ka toitlustusasutused.

Kui keskuses on toidupoele lisaks ainult 1 pood (nt lillepood), siis kas see võib lahti jääda?

Jah, kui keskuses on alla kolme kaupluse/teeninduskoha, siis võib lahti jääda.

Kui suuremas Selveris on lisaks mingi eraldi sissekäiguga pood, kas seda loetakse kokku samuti kaubanduskeskuseks ehk pood peab uksed sulgema?

Kaubanduskeskuses asuv pood (ja ka toitlustusasutus) saab jääda avatuks, kui poodi on tänavalt või parklast eraldi sissepääs ning poodi pääsemiseks ei ole vaja läbida üldkasutatavaid ruume. Kaubanduskeskuses olev uks tuleb sellisel juhul hoida suletuna.

Kui poel on üks uks kaubanduskeskuses ja teine tänavalt, kas siis pood võib avatud olla nt kullerteenuse osutamiseks?

Kaubanduskeskuses asuv pood (ja ka toitlustusasutus) saab jääda avatuks, kui poodi on tänavalt või parklast eraldi sissepääs ning poodi pääsemiseks ei ole vaja läbida üldkasutatavaid ruume. Kaubanduskeskuses olev uks tuleb sellisel juhul hoida suletuna.

Kas ehituspoed/mööblipoed pannakse ka kinni? Näiteks suur mööblikeskus Aatrium?

Väljaspool kaubanduskeskusi asuvad poed jäävad avatuks. Kaubanduskeskuses asuv pood saab jääda avatuks, kui poodi on tänavalt või parklast eraldi sissepääs ning poodi pääsemiseks ei ole vaja läbida üldkasutatavaid ruume. Nii on tavaliselt paljude ehitus/mööbli ja ka nt aianduspoodide puhul.

Kas kahe inimesega piirang kehtib ka ehitusobjektil viibijatele(ehitajad)?

Ehitusobjekt ei ole avalik koht ja kahe inimese piirang seal ei kehti.

Mis saab suurettevõtetest, kas need pannakse seisma, kuna seoses 25. märtsist 2020 kehtima hakkava seadusega ei tohi inimesed siseruumis (välja arvatud kodus) hoida teiste inimestega vähemalt 2 meetrit vahet?

Eriolukorra täiendavad meetmed puudutavad inimeste vahelist distantsihoidmist avalikus ruumis (välistel mängu- ja spordiväljakutel, randadel, promenaadidel, tervise- ja matkaradadel ja siseruumides), kus tuleb hoida teiste inimestega vähemalt 2 meetrit vahet, välja arvatud kodudes ja juhtudel, kui seda pole võimalik tagada. Suurettevõtted jätkavad oma tööd tavapäraselt, järgides Terviseameti soovitusi ning soovitatavalt nii, et töötajate omavaheline distants oleks 2 meetrit.

Kas invatranspordi teenust osutav inimene võib oma teenust edasi osutada alates 25. märtsist?

Jah. Sotsiaaltransporditeenuse osutamine jätkub. Vajadus võib olla tavaliselt väiksem, kuid kindlasti on vajalik teenuse jätkumine nt dialüüsi- või vähihaigetele.

Jälgida tuleb hügieeninõudeid – pesta või desinfitseerida käsi, vajadusel ja võimalusel (isikukaitsevahendid ei ole hetkel kättesaadavad) kasutada endal või paluda kliendil kasutada maski. Samuti tuleb regulaarselt puhastada ja tuulutada sõidukit.

Mismoodi nendele suletavatele äridele kommunikatsiooni tehakse? Nt kust saab Nõmme turu juurikamüüja teada, et ta ei tohi reedest enam müügipunkti avada, juhul kui ta selle keelu alla käib?

Ettevõtjatega suhtlemine toimub läbi erialaliitude – Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Väikeste ja Keskmiste Ettevõtete Assotsiatsioon jne. Lisaks toimub teavitus läbi meedia. Turu müügipindade rentnikke peab teavitama turu omanik.

Kas ilusalongid, mis asuvad väljaspool kaubanduskeskusi jäävad avatuks? Kuidas ilusalongi teenindaja saab täita 2 meetri distantsi nõuet?

Väljaspool kaubanduskeskusi asuvad ilusalongid jäävad avatuks, kui järgitakse Terviseameti soovitusi: suudetakse tagada piisav isikukaitsevahendite ja antiseptikute kasutamine, piisav puhastus ja tuulutus klientide vahel, jälgivad, et kliendid ega ka klienditeenindajad ei oleks haigussümptomitega, piiratakse salongis viibivate inimeste arvu miinimumini ja tagatakse klientide eraldatus.

Mida loetakse ostukeskuseks/kaubanduskeskuseks? Kui poepidaja sulgeb kahekorruselise ostukeskuse terve teise korruse ja alumisel korrusel on vaid üks pood (mitte toidupood), siis kas tohib olla avatud, kuna pärast sulgemist ongi ju järel toimivana vaid üks pood?

Kui kaubanduskeskus paneb kinni kõik ülemistel korrustel ja esimesel korruseI asuvad kauplused/teenindusettevõtted ja jätab lahti vaid ühe kaupluse või teenindusettevõtte, siis on tegemist väljast eraldi sissepääsuga ning see kaubandusettevõte võib jääda avatuks.

Kui kaubanduskeskus ehitab vaheseina, et poode eraldada, siis kas võivad jääda avatuks?

Kui kaubanduskeskus ehitab vaheseina, mis võimaldab kauplusesse/teenindusettevõttesse vaid väljast tänavalt sissepääsu, võib kaubandusettevõte jääda avatuks.

Kas alkoholipood, mis on registreeritud toitlustusettevõttena võib keskuses avatuks jääda? (Hoolimata asjaolust, et sel puudub eraldi sissepääs pinnale)

Alkoholipood on seaduse mõttes toidupood ning võib olla avatud.

Kuidas saavad kliendid kätte oma kauba kaubanduskeskustes olevatest keemilisest puhastusest, kingseppadelt jne, kelle asjad pole reedeks valmis?

Sellisel juhul saadakse kaup kätte siis, kui piirangud on lõppenud.

Kas lemmikloomapoed võivad lahti jääda?

Kaubanduskeskuses asuv loomapood võib jääda lahti, kui sinna pääseb eraldi sissepääsu kaudu tänavalt või parklast.

Kas tänavakaubandus on lubatud? Kui jah, siis milliste piirangutega tuleb arvestada?

Tänavakaubandus on lubatud, kuid järgida tuleb Terviseameti juhiseid – tuleb tagada kõigi pindade piisav puhastus, tuleb jälgida, et kliendid ega ka klienditeenindajad ei oleks haigussümptomitega, poes/leti ääres viibivate inimeste arvu tuleb piirata miinimumini ja tagada klientide eraldatus, et oleks võimalik järgida 2m nõuet.

Kas kinnistele turuhoonetele laienevad ka kaubanduskeskustele kehtestatud piirangud? Kui jah, siis milliste piirangutega tuleb arvestada?

Kui kinnises turuhoones müüakse toidukaupa, siis võib olla avatud, eeldusel, et kauplejad tagavad külastajatele desinfitseerimisvahendid ning oma pindade piisava puhastuse. Kehtib üldine piirang, mille kohaselt peavad inimesed hoidma omavahel 2m distantsi.
Kui kinnises turuhoones on müügil ka riided, siis vastab turuhoone kaubanduskeskuse tunnustele (palju erinevat liiki müüjaid) ning tuleb sulgeda.

Kuidas jäävad lahti/kinni postkontorid?

Postkontorid jäävad avatuks. Tagada tuleb külastajatele desinfitseerimisvahend sisse- ja väljapääsu juures. Postkontorid, mis asuvad kaubanduskeskustes, kuid on eraldi sissepääsuga, jäävad samuti tavarežiimil avatuks juhul, kui kõik tervishoiunõuded on tagatud.

Avatuks jäävad ka need postkontorid, mis asuvad kaubanduskeskustes ning mille saadetisi ei saa sama linna piires ümber suunata. See puudutab kokku 16 kohalikku postkontorit, mis asuvad väiksemates kaubanduskeskustes üle Eesti. Avatuks jäävad: Kambja postkontor; Elva postkontor; Lihula postkontor; Mustla postkontor; Sindi postkontor; Võhma postkontor; Kehra postkontor; Keila postkontor; Maardu postkontor; Paldiski postkontor; Jõhvi postkontor; Kohtla-Järve postkontor; Iidla postkontor; Tapa postkontor; Kunda postkontor ja Kohila postkontor.

Kuidas täita nõuet paigaldada desovahendid klientidele kui neid pole mitte kusagilt saada? Elanikkond on kõik mõistnud seda kui kohustust ja nõuavad poe sulgemist, kui tal desovahendeid ei ole.

Terviseamet soovitab pöörduda vabariigi valitsuse töörühma poole, mis tegeleb isikukaitse- ja desinfitseerimisvahendite hankimisega ja mida juhib Jaak Aab.

Kuidas peaks pood suutma tagada inimeste 2-meetrise vahe hoidmist? See on võimatu meile. Ja pole ka mõeldav, et politsei poodides patrullib. Samamoodi on valitsuse otsuses ähvardus, et pood suletakse, kui ta seda nõuet ei täida.

Loodame, et inimesed mõistavad vajadust käituda vastutustundlikult, et viiruse levikut inimeselt inimesele tõkestada. Poeomanik saab siinkohal jälgida poodi sisenevate inimeste arvu ning seda vajadusel piirata, lisaks on võimalik oma klientidele sellekohaseid meeldetuletusi teha.

Kas võib käte desinfitseerimiseks panna 80%-list viina täitepudelitesse?

Ei. Lisaks alkoholile muudavad desinfitseerimisvahendi tõhusaks ka mitmed teised komponendid, mis aeglustavad toote aurustumist pinnalt või parandavad pinna märgumist. Sellega saavutatakse viiruse vastaseks toimeks vajalik üheminutiline kontaktaeg. Etanool üksi ei pruugi bakterit või viirust tappa, sest see aurustub liiga kiiresti. Etanooli kasutamine desinfitseerimisvahendina võib vähendada haigustekitaja aktiivsust, kuid selle tulemusel võib tekkida ka etanooli suhtes resistentne haigustekitaja.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et registreerimata ja kontrollimata desinfitseerimisvahenditel ei pruugi olla tegelikke desinfitseerivaid omadusi ning seetõttu ei pruugi need kasutajat kaitsta.

Kas võime kliendi WC-d keskuses sulgeda?

Kaubanduskeskuste üldkasutatavad ruumid, mis on vajalikud toidupoodi, apteeki või teistesse erandite alla kuuluvatesse kohtadesse minemiseks, peavad olema lahti. Terviseamet soovitab ka WC-d mitte sulgeda – soovitatakse tõhustada  WC ruumide koristust ja desinfitseerimist, võimalusel paigalda kätepesu juhendid. Soovitame tutvuda ka juhendiga Terviseameti kodulehel.

Kas restoranidele on kirjeldatud täpsemad nõuded kauba üleandmisel klientidele? Kas on määratud mingi inimeste arv, kes võivad korraga näiteks restorani köögis töötada?

Järgida tuleb üldisi nõudeid tööandjatele – tagada tööpindade piisav puhastus, jälgida töötajate tervist, võimaldada regulaarset kätepesu või käte desinfitseerimist, korraldada töö nii, et töötajad puutuksid kokku minimaalselt. Täpsem juhend Veterinaar- ja Toiduameti kodulehel.

Kas kauplustes on lubatud teha inventuuri, remonti või kokku panna e-tellimusi? Seda siis mitte kaubanduskeskuse valdaja, vaid üürniku poolt? Selle lubamine on hädavajalik, et e-kaubandus püsima jääks.

Jah, kaubanduskeskuses olevatesse kauplustesse on poe omanikel ja töötajatel lubatud minna, st nad saavad teha inventuuri, panna kokku e-poe tellimusi jms.

Kas autokoolide tegevus on lubatud – autos istub ju kaks inimest – õpetaja ja sõiduõppija?

Hetkel ei ole valitsuse poolt konkreetselt autokoolide tegevust piiratud. Samas on nii Haridus- ja Teadusministeerium kui ka Maanteeamet kutsunud üles autokoole õppesõite lõpetama kuni eriolukorra lõppemiseni, kuna kehtestatud meetmete eesmärk on vähendada kontaktide hulka ja seeläbi takistada viiruse levimist.
On ka väga palju autokoole, kes on tänaseks Maanteeameti eeskuju järginud ning enda uksed eriolukorra lõpuni sulgenud ja viivad läbi teooriaõpet e-kanalites. Mitmed autokoolid on ka märku andnud, et ei mõista oma kolleegide otsust õppesõite endiselt läbi viia.

Head Uudised GoodNews