1. Avaleht
  2. Äri
  3. Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtted kasvatasid käivet üle poole võrra
Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtted kasvatasid käivet üle poole võrra

Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtted kasvatasid käivet üle poole võrra

Startup Estonia statistika andmetel kasvatasid Eestis tegutsevad kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtted võrreldes aastatagusega selle aasta esimese kuue kuuga käivet 54% rekordilise 17 miljoni euroni ning olid edukad ka suurinvesteeringute kaasamisel.

Kübertehnoloogia valdkonnas tegutseb täna Eestis 50 iduettevõtet, kus töötab kokku ligi 500 inimest. Ettevõtete kogukäive moodustas selle aasta esimeses poolaastas 17 miljonit eurot ehk 54% võrra rohkem, võrreldes sama perioodiga aasta varem.

“Kübertehnoloogia valdkond kasvab jõudsalt, selle arendamine muutub järjest atraktiivsemaks nii noortele ambitsioonikatele iduettevõtjatele kui ka investoritele Eestis ja välismaal. Globaalselt on kübertehnoloogia valdkonnas tänaseks kasvanud 16 ükssarvikut ehk idufirmat, mille väärtus ületab investorite silmis miljard dollarit ning oodatakse ka järgmisi edulugusid. Ka Eesti iduettevõtted näitavad kindlat kasvu, kaasates suuri investeeringuid – see näitab, et investoritel on nendesse tugev usk ja valmisolek panustada kübertehnoloogia valdkonna edusse,” ütles Startup Estonia kübertehnoloogia valdkonna juht Marily Hendrikson.

Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtetest kaasas suurima investeeringu Veriff, tehingu summaks kujunes 14 miljonit eurot. Iduettevõte RangeForce kaasas selle aasta juulis 13,5 miljonit eurot. Suurima käibega ettevõtted olid selle aasta esimeses poolaastas Messente Communications (4,8 miljonit eurot), Veriff (2,2 miljonit eurot) ja HashCoins/Burfa (4,1 miljonit eurot).

Startup Estonia andmebaasi andmetel on 12% sellel aastal Eestis loodud iduettevõtetest märkinud oma tegevusvaldkonnaks just kübertehnoloogia. “Kompetents on Eestis väga tugev ning Startup Estonia eesmärk on tugevdada kübertehnoloogia valdkonnas tegutsevate iduettevõtete ökosüsteemi, tuues kokku erinevad kogukonnad ja kompetentsid. Seeläbi saame luua soodsad eeldused uute idufirmade asutamiseks ja kasvuks, mis omakorda loob suuremad eeldused järgmisteks õnnestumisteks ning aitab meil riigi ja ühiskonnana olla paremini valmis digitaalseks tulevikuks,” lisas Hendrikson.

Selle aasta esimese kuue kuuga maksid kübertehnoloogia valdkonna ettevõtted kokku 3,6 miljonit tööjõumakse (kasv 80%). Selle aasta teises kvartalis oli suurim tööandja Veriff 226 töötajaga ning ühtlasi oli iduettevõte ka suurim tööjõumaksude maksja – kokku maksti esimesel poolaastal 1,8 miljonit eurot tööjõumakse.

“Jätkuvalt näeme aga selgelt, et kübertehnoloogia valdkond on väga meestekeskne – sel aastal olid vaid 4% asutajatest naised. Samas on tegemist noorte ja ambitsioonikate valdkonnaga – asutajate keskmine vanus on 33 aastat,” tõi Hendrikson välja.

Asutajatest 54% olid välismaalased, mis näitab Hendriksoni sõnul, et Eesti kõrgtehnoloogilised ja globaalse ambitsiooniga iduettevõtted pakuvad üha enam väärtust välismaistele asutajatele. “Soovime, et Eesti oleks jätkuvalt atraktiivne riik, kus luua oma globaalse ambitsiooniga ettevõte. Peame kindlasti hoidma meie head globaalset mainet, mida eduka digiriigina oleme Eestile aastatega loonud,” rõhutas ta.

Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtete töötajatest 60% on kõrgharidusega ja 35% on keskhariduse või kutseharidusega keskhariduse baasil. Valdkonnas tegutsevad iduettevõtted maksavad ka idusektori keskmisest kõrgemat brutopalka – keskmiselt teenivad nende ettevõtete töötajad 2564 eurot kuus, mis ületab Eesti keskmist palka ligi kaks korda.

Startup Estonia ühendab ja toetab Eesti iduettevõtjaid. Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks saamiseks. Startup Estonia tegeleb kübertehnoloogia ja -kaitse startup-kogukonna arendamisega prioriteetse suunana aastast 2017. Startup Estonia programmi viib ellu KredEx.

Head Uudised GoodNews