1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. OLULINE ON TOETADA INIMESI JA ETTEVÕTTEID I Rahanduskomisjon arutas pangandussektori olukorda
OLULINE ON TOETADA INIMESI JA ETTEVÕTTEID I Rahanduskomisjon arutas pangandussektori olukorda

OLULINE ON TOETADA INIMESI JA ETTEVÕTTEID I Rahanduskomisjon arutas pangandussektori olukorda

Riigikogu rahanduskomisjoni tänasel istungil käsitleti koos Eesti Panga ja Pangaliidu esindajatega majandusprognoosi ja pangandussektori olukorda.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk rõhutas, et peame järgima eelarve ja laenuotsuste tegemisel tähelepanelikult majandusprognoosi ning üle vaatama riigi kulud ja eraldama vahendeid läbimõeldult, et tagada pärast kriisi majanduse viimine taas tõusule. Ta pidas väga oluliseks pangandussektori tegevust kriisiolukorra lahendamisel.

„Rahandusministeeriumi tehtud majandusprognoos kolmeprotsendilise majanduslanguse kohta käesoleval aastal on tunduvalt tagasihoidlikum kui Eesti Panga tehtud prognoos, mis sunnib meid põhjalikumalt olukorda analüüsima,“ ütles Kokk. Ta tõi esile tulenevalt kriisi kestvusest, et kui olukord leeveneb mai alguses, võib Eesti majandus kahaneda 6 protsenti, kui aga augusti alguses, siis võib see kahaneda juba 14 protsenti. Samas on Eesti Panga prognoosis välja toodud positiivne suund, kui olukord leeveneb kiiresti, siis võib majandus taastuda  kiiresti.

Kokk juhtis tähelepanu asjaolule, et kriisiolukorras on pangandussektor üle vaadanud oma laenupoliitika ja avaldas tunnustust seni tehtud otsustele kiire reageerimise eest. Pangaliidu ülevaatest selgus, et pangad annavad kriisist põhjustatud ajutiste makseraskuste tekkimisel maksepuhkust nii ettevõtete laenudele kui ka liisingutele.Suuremate ettevõtete puhul tehakse otsused kliendipõhiselt, väikese ja keskmise suurusega ettevõtete puhul ka lihtsustatud protsessina sarnaselt eraisikutele.

Pangaliidu kinnitusel antakse samuti kriisist põhjustatud ajutiste makseraskuste tekkimisel maksepuhkust nii eluasemelaenudele, liisingutele kui ka tarbimisfinantseerimise lepingutele. Samas peaksid pangad vaatama hoolikalt läbi äriettevõtete laenutaotlused, et võimalusel  toetada neid uute investeeringute tegemisel. Koka arvates on vajalik ette näha ka riigi poolt maksusoodustuste tegemine ja maksuintresside arvestamise peatamine seoses koroonakriisiga ning võimaldada maksuvõlgade ajatamist.

Rahanduskomisjoni liige Andres Sutt selgitas, et pangandussektor siseneb kriisi väga tugevalt positsioonilt.

„Eesti pankade kapitaliseeritus ja likviidsus on hea. Nii Euroopa Keskpank kui Eesti Pank on andnud nõusoleku kapitalpuhvri kaustamiseks täies ulatuses, mis annab pankadele lisapaindlikkuse laenude väljastamisel ja restruktureerimisel,“ ütles Sutt. Ta lisas, et pangad kinnitasid, et annavad maksepuhkust nii eraisikutele kui ettevõtetele lepingutingimusi muutmata. Suuremate ettevõtete maksepuhkuse taotlused ootavad aga KredExi uute meetmete kiiret rakendamist. Kriisi mõju jõuab pankade laenuportfelli kvaliteeti järgmisest kvartalist ning laenude allahindlused hakkavad kasvama, kuid pankade kapitaliseeritus on piisav allahindluste katmiseks.

Komisjoni istungil tõdeti, et oluline on toetada inimesi ja ettevõtteid, et nad saaksid  kriisiperioodil hakkama.  Majanduse taastumist toetavaid samme valides tuleks vältida otsuseid, mis ei leevenda otseselt ja tõhusalt raskustesse sattunud ettevõtete ja eraisikute olukorda.

Komisjoni  videoistungil osalesid Eesti Panga ja Pangaliidu esindajad.

Head Uudised GoodNews