1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Pärnus avati Eesti suurim päikeseenergiajaam
Pärnus avati Eesti suurim päikeseenergiajaam

Pärnus avati Eesti suurim päikeseenergiajaam

Pärnus avati endise Rääma prügimäe territooriumil Eesti suurim päikeseenergiajaam, mille 13 000 päikesepaneeli suudavad katta ligi 1000 majapidamise elektrienergiavajaduse.

„Pärnu linn kasutab vana prügilat võimalikult efektiivselt. Maetud jäätmetest toodetakse gaasi, nüüd hakkavad prügilanõlvadele paigaldatud päikesepaneelid aga elektrienergiat tootma. See annab uue tõuke Pärnu ettevõtlusele, millel on võimalus päikesepargist kuni 6 kilomeetri raadiuses soodsamat elektrit kasutada,“ rääkis Pärnu abilinnapea Siim Suursild.

Uues päikesepargis on neli 990-kilovatist jaama, mis hakkavad tootma aastas üle 4 miljoni kilovatt-tunni elektrit. Keskmine koduklient tarbib aastas umbes 400 kilovatt-tundi, seega peaks tootmismaht katma ligi 1000 majapidamise vajaduse.

Pärnu Päikesepargid on Pärnu linnale kuuluva Paikre ja Eesti Gaasi ühisettevõte. Paikre juhatuse liikme Kristo Rossmani sõnul on Paikre üheks strateegiliseks suunaks arendada keskkonnasäästlikke taastuvenergia tootmislahendusi, millest esimene on edukalt lõpule viidud.

„Päikesepargist on kasu kõigil suurema elektritarbimisega ettevõtetel, mis asuvad 6 kilomeetri raadiuses. Nendes piirides on võimalik luua otseliin ja tarbida odavamat elektrit soodsamate ülekandetasude tõttu. Kindlasti annab meie päikesepark olulise panuse Eesti taastuvenergia toodangusse ja Eesti energiapoliitika eesmärkide saavutamiseks,“ ütles Rossman.

Jaama rajamiseks kulus 3,5 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews