1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Riik plaanib kaasajastada postiteenuse osutamise nõudeid
Riik plaanib kaasajastada postiteenuse osutamise nõudeid

Riik plaanib kaasajastada postiteenuse osutamise nõudeid

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt saatis kooskõlastusringile universaalset postiteenust (UPT) ja postivõrku reguleeriva määruse muudatusettepanekud, mille eesmärk on kaasajastada kehtivad nõuded ja tagada postiteenuse järjepidev üleriigiline kättesaadavus.

“Postiteenuse osutamist reguleeriv määrus on kehtinud muutumatuna ligi 15 aastat. Selle aja jooksul on aga oluliselt muutunud nii inimeste harjumused ja eelistused, elukoht kui tehnoloogilised võimalused. Eesti Posti andmetel on näiteks viimase 10 aasta jooksul kirjade saatmine langenud aastas ligi neli korda. Samas on tarbijate suureks lemmikuks tõusnud pakiautomaadid, mille mahud kasvavad jõudsalt. Seega vajavad tänased nõuded kaasajastamist, näiteks ei sisalda need isegi pakiautomaadi mõistet, kuna toona neid lihtsalt veel ei eksisteerinudki,” märkis Sutt, kelle sõnul kiirenes postipakkide arvu kasv COVID-19 mõjul veelgi.

“Automatiseeritud ja kontaktivabad 24/7 toimivad lahendused on üha populaarsemad, kuid samas ei ole UPT osutajal võimalik kehtiva regulatsiooni jäikuse tõttu neid postiteenuse paindlikumaks osutamiseks kasutada,” tõdes minister.

Eelnõu kohaselt kaotatakse senised nõuded otseselt postkontorite ja kirjakastide paiknemisele ning asendatakse need nõudega tagada juurdepääs UPT-le erinevate juurdepääsupunktide kaudu. Eesmärk on minna üle nn teenusepõhisele lähenemisele ja teenuse kättesaadavust tõsta, et inimesel oleks parem juurdepääs teenusele kas siis postkontori, liikuva juurdepääsupunkti (nt buss), pakiautomaadi, kirjakasti või postikulleri vahendusel. Tellitava juurdepääsupunkti (nn motokanne) saab inimene koju tellida tasuta, kui postkontor või pakiautomaat asub postiteenuse kasutajast kaugemal kui 5 km (nii linnas kui maal) või ei ole postkontor avatud soovitud tööpäeval või ei osutata seal soovitud, UPT hulka kuuluvat teenust.

Samuti tuleb edaspidi tagada postkontori lahtiolekuaeg vähemalt kahel päeval nädalas, kuid kokku vähemalt 10 tundi nädalas senise 2 tunni asemel päevas.

„Riigi regionaalarengu eesmärk on tagada inimeste elukvaliteet igas Eestimaa paigas ja universaalse postiteenuse kättesaadavus on selle oluline osa. Samas ei ole ju täna enam nii oluline postkontorite füüsiline asukoht, vaid see, et postiteenus kui selline oleks inimesele kättesaadav ja mugav kasutada, olgu see postkontori, pakiautomaadi või kulleri vahendusel. Nii saame tagada postiteenust ja selle kvaliteeti võrdselt üle Eesti,“ sõnas Sutt.

Head Uudised GoodNews