1. Avaleht
  2. Äri
  3. Tallinnas tasub ka sel aastal kinnisvara puhtalt investeeringuna osta
Tallinnas tasub ka sel aastal kinnisvara puhtalt investeeringuna osta

Tallinnas tasub ka sel aastal kinnisvara puhtalt investeeringuna osta

Eesti suuremate kinnisvarabüroode ja sektori arvamusliidrite hulgas läbiviidud uuringu kohaselt prognoosib 55% vastanutest, et Tallinna korteri ruutmeetri hind tõuseb aasta lõpuks kuni 10%.

Kinnisvarasektori arvamusliidritest 27,5% arvas, et hinnad on tänavu aasta lõpuks mulluse detsembriga samal tasemel. Hinnalangust ootab aga vaid 10% vastanutest.

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul pole erilist kahtlust, et Tallinna kinnisvara pikas plaanis tasapisi edasi tõuseb. „Ka värske uuring kinnitab, et 87,5% valdkonna ekspertide hinnangul tasub Tallinnas ka sel aastal kinnisvara puhtalt investeeringuna ostmiseks ära,“ ütles Vahter.

Kinnisvarahindade tõusu prognoosivad eksperdid kõige suurema tõenäosusega Kesklinna, Kopli ning Pirita korteritele. Potentsiaalset kinnisvarahindade langust nähakse kõige tõenäolisemalt Vanalinna piirkonnas.

„Kõige suurem kinnisvarahindade mõjutaja on rahvastiku ja majanduse koondumine Tallinna ja Harjumaale. Samas on oluline, et hinnad liiga kiiresti ei kerki, sest keegi ei soovi maailma suurlinnade olukorda, kus näiteks 1-toaline maksab pool miljonit eurot. Eestis on õnneks vaatamata vaikselt kerkivale ruutmeetrihinnale kasvanud ka keskmised palgad ning kümne aasta taguse ajaga võrreldes saab praegu endale suuremat või paremat pinda lubada,“ rääkis Martin Vahter.

1Partneri uuringu kohaselt prognoosis 42,5% vastanutest, et pealinna kinnisvaratehingute arv mullusega võrreldes tänavu kasvab. 40% hinnangul jääb see samale tasemele, mis 2020. aastal (11 804 tehingut). Vaid 17,5% ootab tehingumahtude kahanemist.

„Inimesed soovivad lihtsalt eluga edasi minna, mistõttu tehingute arv tänavu pigem kasvab. Tuleb heas mõttes keskpärane kinnisvara-aasta,“ võttis Vahter uuringu kokku.

Jaanuaris läbiviidud küsitluses osales 40 arvamusliidrit ja eksperti Eesti suurematest kinnisvarafirmadest 1Partner, Pindi, Arco Vara, Kinnisvaraekspert, Ober-Hausi Kinnisvara, 1Partner Seven, Adaur, Laam, Raid & Ko, LVM, Domus, 2Kinnisvara, Eften, CKE, RE Kinnisvara.

Head Uudised GoodNews