1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TARBIJASÄUTS #1: Hoiulaenuühistud pakuvad pankadest kõrgemat tootlust, kuid riskid on suuremad
TARBIJASÄUTS #1: Hoiulaenuühistud pakuvad pankadest kõrgemat tootlust, kuid riskid on suuremad

TARBIJASÄUTS #1: Hoiulaenuühistud pakuvad pankadest kõrgemat tootlust, kuid riskid on suuremad

Kes tahab saada teadlikuks tarbijaks? TTJA on teinud lühivideote sarja „Tarbijasäuts“, kus räägitakse erinevatel tarbijatele olulistel teemadel. Esimeses osas keskendutakse ohtudele Hoiulaenuühistute kaudu investeerimisel, millele tuleks kindlasti eelnevalt tähelepanu pöörata. Teemat selgitab TTJA ettevõtluse osakonna jurist Mari-Liis Aas.

“Ilmselt oled kuulnud, et lisaks pankade hoiustele on sul võimalik panna oma raha kasvama ka erinevatesse hoiulaenuühistute hoiustesse. Hoiulaenühistud pakuvad küll pankadest kõrgemat tootlust, kuid arvestama pead ka suuremate riskidega,” ütleb Mari-Liis.

  • Pankade maksejõuetuse korral tagab riik iga hoiustaja säästude säilimist 100 000 euro ulatuses. Hoiulaenuühistute puhul riik paraku sellist garantiid ei anna ning seega on oht, et hoiulaenuühistute maksejõuetuse korral kaotad kogu investeeritud raha.
  • Vaidluste korral pangaga on sul võimalik pöörduda tarbijavaidluste komisjoni poole. Vaidluses hoiulaenuühistuga on sinu ainsaks võimaluseks võtta ette kohtutee, mis võib osutuda üpris kulukaks.
  • Pangana tegutsemiseks on vajalik omada tegevusluba ning nende üle teostatakse järelvalvet, kuid hoiulaenuühistule selliseid nõudeid ei kohaldata. Hoiulaenuühistute üle teostavad järelvalvet revisjonikomisjon ning audiitor, kuid tasub siiski endale teadvustada, et tegemist ei ole riikliku järelevalvega.

Seega soovitab TTJA enne investeerimist põhjalikult kaaluda erinevate hoiustamisvõimaluste plusse ning miinuseid, et teha teadlik valik. Koos loome õiglasema ja ohutuma Eesti.

Head Uudised GoodNews