1. Avaleht
  2. Äri
  3. Tehnopolis testitakse Eesti esimest 5G võrgul töötavat nutipoodi
Tehnopolis testitakse Eesti esimest 5G võrgul töötavat nutipoodi

Tehnopolis testitakse Eesti esimest 5G võrgul töötavat nutipoodi

Tehnopol teadus- ja ärilinnakus asuvasse Aiotexi nutipoodi paigaldatakse Eesti esimene Telia 5G võrk. Uus tehnoloogia võimaldab poe automaatsetel süsteemidel reaalajas kiiremini andmeid korjata ja otsuseid teha.

Äsja Tehnopoli Roheruumis uksed avanud nutipood on esimene omalaadne Eestis. Poes puuduvad klienditeenindajad – süsteem võimaldab kliendil poeskäigu ise edukalt teostada. Sisenemiseks on vaja ennast Smart-ID või Mobiil-ID abil identifitseerida ning ühe külastuskäigu ajal teised inimesed poodi siseneda ei saa. Ostetava kauba saab klient iseteeninduskassas registreerida ja tasuda kaardimaksega. Tegemist on ajutise lahendusega uue süsteemi testimiseks. Telia 5G võrk jääb Roheruumi püsima ka edaspidi tulevaste tehnoloogiate katsetamiseks.

Aiotexi asutaja ja tegevjuht Urmas Eero sõnul annab Roheruumi 5G paigaldamine nutipoele lisavõimekusi. “Katsetame Roheruumis oma Aiomatic IoT platvormi, mis seob Roheruumis olevad süsteemid ühtseks, visualiseerib neid ja võimaldab nende kontrolli nii hoone sees kui ka väljaspool. Telia 5G võrgu testimise peamiseks eeliseks on pildiedastus reaalajas. Tänu sellele on poepidamine turvaline ja virtuaalassistendi pakutud abi kiire,” sõnas Eero.

Roheruum, milles nutipood asub, on ehitatud kasutatud merekonteinerist, järgides taaskasutuse põhimõtteid. Tehnopoli rohetehnoloogia juht Ragmar Saksing näeb Aiotexi nutipoodi hea näitena Roheruumi rakendamisest testkeskkonnana. „Roheruum on avatud platvorm, mis on kogu aeg muutumises ja siia on oodatud kõik uued täiustused. Kiosköörita kiosk koos 5G uudse võrgulahendusega on hea näide sellest, kuidas töötab Roheruum testimise keskkonnana,“ lisas ta.

Saksing näeb ka Tehnopoli linnakut tervikuna hea keskkonnana erinevate tehnoloogiate testimiseks. „Koostöös Eesti ettevõtetega arendab Tehnopol innovaatilist linnakeskkonda, mis pakub erineva valdkonna ettevõtetele toodete ja teenuste testimise ning presenteerimise võimalust füüsiliselt. Seda päris inimestega päris keskkonnas. Linnaku 200 ettevõttes töötab regulaarselt 4700 inimest, kes on lahenduste potentsiaalsed kasutajad,“ selgitas Saksing.

Telia Eesti tehnoloogiajuhi Andre Visse kinnitusel on hea meel näha, et esimese klienditeenindajavaba nutipoe loomisel otsustas arendaja kasutada 5G tehnoloogia abi. „See on suurepärane praktiline näide sellest, milliseid uusi ja innovaatilisi tulevikulahendusi ning majanduslikku lisaväärtust 5G tehnoloogia võimaldab juba täna luua,“ sõnas Visse. Telia tehnoloogiajuht lisas, et Tehnopolis avatud nutipoodi teenindab piirkonda paigaldatud Telia 5G testtugijaam.

Iseteeninduslik kauplus on avatud iga päev kell 9-18 aadressil Teaduspargi 3/1 teadus- ja ärilinnaku Tehnopol keskväljakul. Poest on võimalik osta esmatarbekaupu.

Skandinaavia ühe suurima teadus- ja ärilinnaku Tehnopol eesmärk on aidata kaasa maailmatasemel tehnoloogiaettevõtete tekkele ja kasvule Eestis ning toetada nende laienemist välisturgudele. Selleks pakutakse terviklikku lahendust ärikinnisvarast kuni vajaduspõhiste äriarendusteenusteni kolmes fookusvaldkonnas tark linn, rohetehnoloogia ja tervisetehnoloogia.

Head Uudised GoodNews