1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. UUDNE LÄHENEMINE I PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis hakati robotite abiga 3D majasid printima
UUDNE LÄHENEMINE I PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis hakati robotite abiga 3D majasid printima

UUDNE LÄHENEMINE I PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis hakati robotite abiga 3D majasid printima

PAKRI Teadus- ja Tööstusparki kolis hiljuti idufirma Ekotekt, mis projekteerib ja ehitab maju suuremõõtmelise 3D robotprintneri abil. Tsemendi asemel kasutab Ekotekt ehitamisel põlevkivituhka, mistõttu kerkivad majad oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega. Ettevõte on otseselt PAKRI rohetehnoloogia fookusklient ja uudse lähenemisega ehituses elavdab piirkonna majandust.

Täna ehitab Ekotekt esimest demomaja, mis peaks plaanide kohaselt valmima enne suve. „Tsemendi tootmine moodustab 8% kogu CO2 emissioonidest. Meie asendame selle põlevkivituhaga, mis on jääde ja Eesti puhul üks suuremaid keskkonnaväljakutseid. Lisaks kasutame veel kivisöetuhka ja terasepuru,” selgitas Ekotekti asutaja ja arhitekt Abhishek Kumar.

3D prinditud maja tootmiskulud on 20-30% madalamad kui traditsioonilisi ehitusvõtteid kasutades. Lisaks on sellised majad Kumari sõnul oluliselt energiatõhusamad, mistõttu aitab see omanikel kulusid kokku hoida ja on samal ajal keskkonnasõbralikumad.

Kui ettevõte täisvõimsusel tööle hakkab, suudetakse aastas toota 50 ca 90 ruutmeetri suurust, 3 toaga maja. Ambitsioonikalt soovib Ekotekt hõivata maailmaturgu, kuid realistlikult alustatakse Põhjamaadest, kus ettevõttel on nii kogemusi kui konktaktvõrgustik.

„PAKRIsse jõudis Ekotekt läbi Cleantech ForEst programmi, kus nad oma ideed arendavad. Keskkonnasõbraliku tootmisega sobivad nad väga hästi meie teadusparki. PAKRI saab omalt poolt neid toetada erinevate tugiteenustega ning oluline on ka PAKRI autonoomne energiavõrk, mis aitab tootmisettevõttel energiakulusid paremini kontrolli all hoida,” rääkis PAKRI tegevjuht Enn Laansoo, Jr.

Ekotekti asutaja ja tegevjuht on Indiast pärit Abhishek Kumar, kes on arhitektina töötanud Stockholmis, Londonis ja Taanis. Eestisse tuli ta 2019. aasta veebruaris, kus kohtus oma äripartneri Ville Hyyryläineniga ja kellega koos asuti äriideed arendama. Ekotekt on liitunud Cleantech ForEST programmiga ja kandideerib oma ideega ClimateLaunchpadil.

PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis on pidevas väljaehitamises 65 hektarit unikaalselt tarka tööstuslinna. Enam kui 20 000 ruutmeetrisel erinevas seisukorras tootmispinnal ning arendus- ja testimisalal tegutseb täna 27 tootmis- ja koostöös Tehnopoliga pakutakse tugiteenuseid üle 35 rohetehnoloogia äriteenuste klienti. Taastuvenergiat toodetakse pargis päikesest ja koheselt ka tuulest.

PAKRI omab kolmandat aastat järjest vastutustundliku ettevõtte hõbetaseme kvaliteedimärgist, olles sellega esimene vastutustundlik tööstuspark Eestis.

Head Uudised GoodNews