1. Avaleht
  2. Äri
  3. VIDEO I Mats Soomre: heas meeskonnas kuulatakse teineteist ära ja arutatakse, kuidas saaks olukorda lahendada
VIDEO I Mats Soomre: heas meeskonnas kuulatakse teineteist ära ja arutatakse, kuidas saaks olukorda lahendada

VIDEO I Mats Soomre: heas meeskonnas kuulatakse teineteist ära ja arutatakse, kuidas saaks olukorda lahendada

KoostööKunstiKool Belbin Eesti juht ning juhtimis- ja meeskonnatreener Mats toob välja, et psühholoogiline turvalisus ei tähenda seda, et meil oleks kogu aeg mugav olla, vaid pigem just vastupidi. Psühholoogiline turvalisus tähendab seda, et meeskonnas on loodud õhkkond, kus saab avatult rääkida ka teemadel, mis on ebamugavad ja vahel lausa kriitilised, kartmata sealjuures endale kahjulikke tagajärgi.

Psühholoogiline turvalisus tähendab seda, et meeskonnas on loodud õhkkond, kus saab avatult rääkida ka teemadel, mis on ebamugavad ja vahel lausa kriitilised, kartmata sealjuures endale kahjulikke tagajärgi.

On keeruline olla avatud siis, kui sulle räägitakse midagi ebamugavat

Soomre soovitab mõelda sellele, kas oleme meeskonnas valmis kuulda võtma ideid, mis on ebaharilikud ning teinekord ka algul arusaamatud. Mõte pole mitte ideed hakata ellu viima, vaid ideed edasi arendada! Kahjuks on tema sõnul nii mõneski meeskonnas just avatuse ja psühholoogilise turvalisusega probleeme. Lihtne on olla avatud siis, kui sulle räägitakse mõtteid, mis sulle nii ehk naa meeldivad. Palju keerulisem, kuid ka olulisem, on olla avatud just siis, kui sulle räägitaks midagi ebatavalist, kriitilist või lausa ebamugavat.

Lihtne on olla avatud siis, kui sulle räägitakse mõtteid, mis sulle nii ehk naa meeldivad.

„Me küll ütleme, et oleme avatud ja soovitame oma mõtetest, seisukohtadest ja ideedest rääkida, kuid liiga tihti laidame mõtted maha enne, kui need üldse kuhugi areneda jõuavad,“ leiab ta.

Mats Soomre. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Ära unusta oskust teist inimest kuulata

Soomre tõdeb, et heas meeskonnas kuulatakse teineteist ära ning arutatakse koos, kuidas olukorda saaks lahendada ning mis võimalused on koos edasi minekuks. Ta soovitab kõigil inimestel, eriti aga tugevatel ja ratsionaalsetel inimestel mitte ära unustada oskust teist inimest kuulata. Kuulata selleks, et teda mõista, mitte selleks, et reageerida oma seisukoha pealesurumisega.

„Kui keegi ütleb teile, et märkas midagi, mis on viltu, siis kuula ta ära. Minge koos ja vaadake, arutage. Näidake, et olete huvitatud ka sellistest keerukamatest teemadest ja väikesest kriitikast,“ selgitab ta ja lisab, et isegi kui märkamine läks viltu, siis me kõik teeme vigu. Kui meeskonnas on olemas julgus tulla ja juhtida tähelepanu ning meid selle eest maha ei tehta, siis hakkavad Soomre sõnul tulema ka lahendused ning ideed.

Mats Soomre. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Soomre julgustab ka olema avatud ning andma teistele võimaluse eksida, aga eksima niimoodi, et saaksite selle korda teha ja koos õppida, sest vastutustunne kaasneb igal juhul. „Mõningad teemad võivad olla küll ebamugavad, aga kui on loodud eeldused, siis ebamugavus muutub hiljem võidurõõmuks. Niimoodi on võimalik saavutada suurepäraseid tulemusi.“

Mõningad teemad võivad olla küll ebamugavad, aga kui on loodud eeldused, siis ebamugavus muutub hiljem võidurõõmuks.

5 kõlama jäänud mõtet Mats Soomrelt:

  • Kas oleme meeskonnas valmis kuulda võtma ideid, mis on ebaharilikud ning teinekord ka algul arusaamatud? Mõte pole mitte ideed hakata ellu viima, vaid ideed edasi arendada!
  • Lihtne on olla avatud siis, kui sulle räägitakse mõtteid, mis sulle nii ehk naa meeldivad. Palju keerulisem, kuid ka olulisem, on olla avatud just siis, kui sulle räägitaks midagi ebatavalist, kriitilist või lausa ebamugavat.
  • Heas meeskonnas kuulatakse teineteist ära ning arutatakse koos, kuidas olukorda saaks lahendada ning mis võimalused on koos edasi minekuks.
  • Ära unusta oskust teist inimest kuulata. Kuulata selleks, et teda mõista, mitte selleks, et reageerida oma seisukoha pealesurumisega.
  • Kui meeskonnas on olemas julgus tulla ja juhtida tähelepanu ning meid selle eest maha ei tehta, siis hakkavad tulema ka lahendused ning ideed.
Head Uudised GoodNews