1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Küsitlus: platvormitöö jätab lahtiseks sotsiaalkaitsega seotu
Küsitlus: platvormitöö jätab lahtiseks sotsiaalkaitsega seotu

Küsitlus: platvormitöö jätab lahtiseks sotsiaalkaitsega seotu

Platvormitöö annab küll tööturule vajaliku paindlikkuse, kuid praeguse regulatsiooniga jätab sageli lahtiseks sotsiaalkaitsega (näiteks tervishoid jms) seotu.

„Platvormitöötajale pannakse vastutus oma sotsiaalkaitse korraldamise eest, aga sageli ta seda pigem ei tee,“ sõnas Arenguseire Keskuse ekspert Johanna Vallistu. „Seega maksab odava platvormitöö pikas plaanis kinni maksumaksja, kui sotsiaalkindlustuseta inimesel on vaja näiteks tervishoiuteenust.“

Vallistu kinnitusel levib platvormitöö tööviisina järjest enam ja sotsiaalkaitseteemade lahendamata jätmisel probleemid süvenevad. Riigil puudub täpne ülevaade platvormitöö tegijatest ja sellega seotud maksuaugu suurusest, selgub Arenguseire Keskuse uuringust. Kui platvormitöö osakaal tulevikus veelgi suureneb, jääb järjest suurem osa töötajatest sotsiaalkaitseta. „Platvormid pole praegu kohustatud riigiga jagama mingeid andmeid platvormitöötajate kohta,“ ütles Vallistu.

Viimase aasta jooksul on platvormitööd teinud vähemalt korra üle 160 000 inimese. Enim tuntud platvormitöötüübid on sõidujagamine ja kullerteenus, aga ka IT-töö ja graafiline disain veebiplatvormidel.

Head Uudised GoodNews