1. Avaleht
  2. Äri
  3. Luminor lõpetas kolmanda kvartali suurenenud kasumlikkusega
Luminor lõpetas kolmanda kvartali suurenenud kasumlikkusega

Luminor lõpetas kolmanda kvartali suurenenud kasumlikkusega

Luminor avaldas täna oma 2020. aasta kolmanda kvartali vahearuande, mille järgi ulatus panga puhaskasum 22,3 miljoni euroni. Võrreldes teise kvartaliga on see märkimisväärne paranemine ning viitab panga tugevale finantspositsioonile.

Luminori hoiuste maht suurenes eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 11,6%. Viivislaenude osakaal vähenes viimase aasta jooksul 3,7%-le ning laenude ja hoiuste suhtarv 108%-lt 87%-le. Pank jätkab seoses muutumisprogrammiga edusammude tegemist, mis omakorda loob head kasvutingimused edasiseks.

Aja jooksul saavutatud parem rahastamisstruktuur ja vähenenud laenumahud võimaldasid Luminoril saada täielikult iseseisvalt rahastatuks. Viimase kvartali jooksul puudusid laenukohustused ka endiste emapankade ees. Lisaks tegi pank kõigis kolmes riigis edusamme teenuste eraldamisega DNB ja Nordea süsteemidest. Kolmandas kvartalis tehti Eestis sisestele testijatele kättesaadavaks uus pangandusplatvorm, et valmistuda selle turuletoomiseks ja kõigi Luminori Eesti klientide üleviimiseks selle aasta lõpuks. Lätis ja Leedus on täielikult sõltumatud tehnoloogiaplatvormid juba kasutusel.

Luminori töötajate ja klientide tervis ning ohutus on endiselt üks põhivaldkondi, millele pank keskendub. Samuti võimaldab panga tugev finantspositsioon klientidele praegusel keerulisel ajal toeks olla. Lisaks on Luminor suurendanud oma organisatsioonilist suutlikkust, et tagada valmisolek COVID-19 kriisi süvenemiseks.

„Balti riigid läksid pandeemiale vastu tugevana ja on näidanud võrreldes teiste euroala riikidega üles suurt stabiilsust ning paindlikkust,“ ütles Luminori tegevjuht Erkki Raasuke. „Kuigi me peame jääma ettevaatlikuks ja hoidma pandeemial hoolega silma peal, edeneb Luminori muutumisprogramm jõudsasti ning plaanipäraselt.“

Raasuke lisas, et praegu ollakse keskendunud tõhusamaks muutumisele, kasumlikkuse ja rahastamispositsiooni parandamisele ning eraldiseisvaks pangaks saamisele. „Pärast Eesti klientide üleviimise lõpetamist saame suunata oma energia toodete ja teenuste arendamisse ning kliendikogemuse parandamisse,“ rõhutas ta.

Luminor on umbes 900 000 kliendi ja 2355 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel on 2020. aasta septembri lõpu seisuga 16,3% hoiuste ja 17,4% laenude turuosa. Panga omakapitali maht on 1,6 miljardit eurot, mis tagab Luminori kapitaliseerituse 22% tasemel esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).

Head Uudised GoodNews