1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Kullastuudio
  4. VIDEO! Meelis Atonen „Kullastuudios“: kuld on tagatis, millele leidub alati ostja
VIDEO! Meelis Atonen „Kullastuudios“: kuld on tagatis, millele leidub alati ostja

VIDEO! Meelis Atonen „Kullastuudios“: kuld on tagatis, millele leidub alati ostja

Uues veebisaates „Kullastuudio“ räägib endine majandusminister ja Tavidi kullasuunakoordinaator Meelis Atonen, miks Tavid müüb ja ostab inimestelt ainult füüsilist kulda, aga ei kauple vastavate väärtpaberitega.

„Tihti inimesed ei saa sellest aru. Mõni klient tuleb ja ütleb, et tahaks kulda nii osta, et tema annab meile raha, aga kulda enda kätte ei saagi, vaid meie valvame. Põhimõtteliselt võiks see meile rahaliselt isegi kasu tuua, kui me hakkaks kullal põhinevaid väärtpabereid pakkuma, kuid meie omaniku visioon on see, et me ei soovi kaubelda sellise tootega, millesse ise ei usu,“ selgitab Atonen intervjuus ajakirjanik Neeme Rauale. „Seetõttu me seda lubadusel põhinevat kulda müüa ei soovi, ükskõik, kas see on e-kuld või pabersertifikaadiga kuld vms. Kui kriisiks läheb, siis kui teil on ostetud ükskõik mis koguses füüsilist kulda, siis see kuld on teie käes. Saate ise otsustada, mida sellega teete. Kui aga teile müüakse sertifikaat kullale, mis asub näiteks Austraalias, siis võib juhtuda, et teil justkui on kuld, aga see on virtuaalne ja teile öeldakse, et kahjuks praegu Austraaliast midagi tellida ei saa.“

Täpselt samamoodi oleks olukord siis, kui inimesed jätaksid kulla hoida ükskõik millise füüsilise firma kätte Eestis. „Võib-olla nendel firmaomanikel tekivad hullud mõtted. Kriisi ajal ikka tekib. Mõtlevad, et miks nad peavad teiste päästmisega tegelema, kui nende halduses on selline kogus kulda, ja päästavad ennast. Just seetõttu pakumegi ainult füüsilist kulda. Me ei usu teistsugusesse kulda,“ sõnas Atonen.

Kuld on kindlustus või tagatis, millele leidub alati ostja. Meelis Atonen on võtnud välisreisidel selleks lisaaega, et teha eksperiment: kui kiiresti ja mis teid pidi suudab ta leida kolmele kuldmündile ostja, kes maksab nende eest mõistliku hinna. Esimesena küsib ta nõu hotelli administraatorilt, kes juhatab edasi. Kõige kauem võttis müük aega kolm tundi, kuid enamasti saab ta väga kiiresti kaubast lahti. Mitte pandimajas või komisjonipoes, vaid spetsialiseerunud kokkuostja kaudu.

Seda, miks on kuld hea investeerimisobjekt, saab lähemalt vaadata „Kullastuudiost“!

Head Uudised GoodNews