1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eestlased käisid Gruusias ettevõtlusõpet üles ehitamas
Eestlased käisid Gruusias ettevõtlusõpet üles ehitamas

Eestlased käisid Gruusias ettevõtlusõpet üles ehitamas

Eesti eksperdid aitavad Gruusia õpetajatel ja ametnikel üles ehitada kooliõpilastele suunatud ettevõtlusõpet ning õpilasfirmade loomise programmi. Kui varem polnud riigis ühtegi õpilasfirmat, siis nüüd on eestlaste abiga ettevõtlusõpe jõudnud lausa 222-sse Gruusia kooli ning sama usinalt luuakse ka õpilasfirmasid.

Eesti koolides ettevõtlusõppe programmi pakkuva, õpilasfirmade tegutsemist juhendava ning ka töövarju päeva korraldava JA Eesti (Junior Achievement) koolitajad saabusid tagasi Gruusiast sealseid õpetajaid ja ametnikke koolitamast. Esmakordselt toimus sarnane projekt  kolm aastat tagasi. JA Gruusia juhi Eka Gegeshidze sõnul on nende ettevõtlusõpe teinud pärast seda külastust läbi olulise arengu. “Vene-Gruusia sõja järel meil sellist asja nagu ettevõtlusõpe praktiliselt ei eksisteeriunud, tänu eestlastele õpetatakse sel aasta JA programme aga juba 222 koolis ja õpilasfirmasid progrnoositakse kuni 100,” selgitas Gegeshidze. “Eestlaste abil oleme ka Euroopale märksa lähemal, kuna pääsesime tänu sellele projektile Aasia keskorganisatsioonist Euroopa keskuse alla. See on tohutu suur vahe.”

JA Eesti partnersuhete juht Kersti Loor lisas, et tänu headele suhetele ja eelmise projekti edule nõudsid Gruusia õpetajad ja ametnikud just Eestit endale uuesti appi. “Nad on meile öelnud, et tegime selle ühe projektiga ära töö, mida varem ei suudetud ka 15 aasta jooksul ära teha,” märkis Loor. “Järgmise sammuna võtavad veebruaris toimuvast Eesti õpilasfirmade laadast osa ka 2-3 Gruusia õpilasfirmat koos juhendajatega ning saavad siin ka koolitust. Euroopasse ja Eestisse pääsemine on neile suureks motivaatoriks.”

Eesti Vabariigi Välisministeeriumi arengukoostööprojekti „Ettevõtlusõppe arendamine Gruusia koolisüsteemi loomulikuks osaks“ raames koolitati oktoobris Gruusia ettevõtlusõpetajaid õpilasfirmadele raamatupidamise õpetamise metoodikas, tehti ettevõtlusõppe koolitus Zugdidi piirkonna JA Gruusia vabatahtlikele, viidi õpilastele läbi majandusõppe mäng „Turuplats“, konsulteeriti JA Gruusia juhtkonda õpilasfirma programmi arendamises ning populariseerimises oma riigis.

Kuna Euroopa õpilasfirmade võistlus on tugev motivaator programmi edasiseks arenguks ning noortes huvi tekitamiseks, jagati lisaks veel Eesti kogemusi võistlusteks valmistumiseks ning lepiti kokku, et kevadel lähevad JA Eesti spetsialistid Gruusiale appi nende siseriiklikku  võistlust korraldama ning Gruusia parimat õpilasfirmat valima.

Head Uudised GoodNews