1. Avaleht
  2. Äri
  3. Innovatsiooniliidrite Klubi avaüritusel tuli juttu globaalsest innovatsiooniindeksi raportist
Innovatsiooniliidrite Klubi avaüritusel tuli juttu globaalsest innovatsiooniindeksi raportist

Innovatsiooniliidrite Klubi avaüritusel tuli juttu globaalsest innovatsiooniindeksi raportist

Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol ning SEB Panga loodud Innovatsiooniliidrite Klubi avaüritusel tuli juttu globaalsest innovatsiooniindeksi raportist, milles Eesti paigutub Euroopa arvestuses 13. kohale.

Tartu Ülikooli investeerimisettevõtte Uni Tartu Ventures juht Mart Maasik andis ülevaate WIPO (World Intellectual Property Organization) raportist. Eesti on viimase aastaga kohta parandanud ja 25. koha asemel paigutub nüüd 21. kohale. Tabelit juhivad Šveits, Rootsi ja Ameerika Ühendriigid.

Eesti edu aluseks on riiklikud e-teenused, mis võimaldavad siinse majanduse ja innovatsiooni arendamise tempot hoida keskmisest kõrgemal. Innovatsiooni infrastruktuuri arvestuses on Eesti maailmas 8. kohal. Eesti on lisaks edukas turu keerukuse kategoorias (10. koht) ja loomingulisuses (15. koht).

Valdkonnad, kus Eestil on veel arenguruumi, on inimkapital ning teadus- ja arendustegevus, kus paistab väga positiivsena välja Eesti laste PISA testide tulemus. Samas alla veab meie näitajaid selles kategoorias ülikoolide tase ja rahvusvahelise teadus- ja arendustegevuse investorite puudus. Samuti paistab arendamist vajava valdkonnana silma riiklik keskhariduse rahastamine.

„Eesti majanduse innovatsioonivõime positsioon ei ole üldse halb, aga raportist saame teada, et teadusmahuka ja suure lisandväärtusega majanduseni jõudmiseks peame veel pingutama. Meil on küll turul lihtne leida kapitali investeeringuteks, aga väga väike hulk sellest on kättesaadav teadusmahukatele ettevõtetele,” kommenteeris Mart Maasik. „Kui mujal maailmas on mitmeid suurettevõtteid, kes suudavad teadus- ja arendusasutuste tegevusi teha ettevõttes sees, siis Eestis selliseid ettevõtteid praktiliselt ei ole. Eesti arengumudel võimaldab aga teenus- ja IT-põhiste iduettevõtete eeskujul ja selles valdkonnas akumuleeritud kapitali kasutades tuua majandusse ka teaduspõhiseid ning väga suure lisandväärtusega tooteid ja teenuseid.“

Võtmesõnaks on koostöö

Klubi eesmärgiks on toetada Eesti ettevõtetes innovatsiooni rakendamist ja tuua klubisse kokku parimad innovatsioonipraktikad, leidmaks ühiseid kokkupuutepunkte ja teha praktilist koostööd ning õppida uusi innovatsiooni rakendamise tööriistu. Klubi ühendab inimesi, keda innovatsioon tegudele innustab. See on koht, kus väiksed tegijad saavad õppida suurtelt ja sellega luuakse alus kestlikule koostööle.

„Muutusi veavad positiivsed lood, inspireerivad eeskujud ja inimsuhted, seda ka ettevõtluse ja akadeemia koostöös. Ja kuigi hetkel ei kajastu ettevõtete teaduspõhisus veel piisavalt hästi statistikas, siis üksikute ettevõtete tasandil on positiivseid lugusid nii idufirmade, kasvu- kui ka suurettevõtete näitel. Klubi asutajana on SEB-l roll parimad praktikud kokku tuua, innovatsiooni ja koostööd soodustada,” ütles Balti äriarenduse strateegia valdkonna juht Andra Altoa.

„Tehnopoli eesmärk on toetada innovaatilist mõtlemist ja uute ideede realiseerimist. Üheaastase tegevusperioodi jooksul näeme, et klubi on Eesti suurorganisatsioonide poolt hästi vastu võetud ja väärtust loonud. Klubi on pakkunud kasu teadmiste ja kontaktide näol ning aidanud seetõttu organisatsioonidel praktilisi innovatsioonitegevusi käivitada,” ütles Tehnopoli äriarenduse valdkonna juht Martin Goroško. „Tahame tulevikus veelgi suurendada koostööd ettevõtete, avaliku sektori ja akadeemiaga, et tekiks võimalusi interdistsiplinaarseks koostööks. Just erinevusega rikastame innovatsiooni loomist ning sillutame teed uute toodete ja teenuste turule toomiseks.”

Eesti tippülikoolid ja Tartu Teaduspark liituvad klubiga

Kaks Eesti juhtivat tippülikooli – Tartu Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool – ning Tartu Teaduspark on astumas klubi liikmeks. Ülikoolid on hindamatu väärtusega partnerid ettevõtluse ja teadusalase koostöö suurendamiseks. Ülikoolide nägemus innovatsioonikoostöö suurendamiseks on võtmetähtsusega innovatsiooni kogukonna kasvatamiseks.

„Tehnikaülikoolil on hea meel liituda klubiga, sest näeme, et see on täiendav võimalus, kuidas ülikooli inimesed saaksid rohkem suhteid luua ettevõtetega. Juba 2003. aastal avaldati Inglismaal mõjukas Lamberti raport ülikoolide ja ettevõtluse koostööst, mille üks järeldusi oli, et kindlasti tuleks soodustada, et teadlased ja ettevõtjad omavahel kokku puutuksid. Seda klubi teebki,“ sõnas ettevõtlusprorektor Sven Illing.

Tartu Teaduspark toob kaasa pikaajalise kogemuse tehnoloogia- ja teadusmahukate ettevõtete nõustamisel. Kuulumine võrgustikku ESA Space Solutions avab ettevõtjatele ukse kosmoseandmete- ja tehnoloogiamaailma.

„Tartu Teaduspargist on tuule tiibadesse saanud mitmed tehnoloogia- ja teadusmahukad ettevõtted, nagu näiteks Click & Grow, Skeleton Technology, Solis Bio Dyne. Innovatsiooniliidrite Klubi Lõuna-Eesti innovatsiooniagendina soovime oma kogemusega panustada oma äriklientide ja Tartu piirkonna ettevõtluskogukonna arengusse laiemalt,” sõnas teaduspargi juhatuse liige Andrus Kurvits.

Klubi ootab liituma uuendusi elluviivaid visionääre ja innovatsioonist huvitatud ambitsioonikaid ettevõtteid kõigist valdkondadest.

Head Uudised GoodNews