1. Avaleht
  2. Äri
  3. Virtuaalkonverentsi “Naised tehnoloogias” avab Kaja Kallas
Virtuaalkonverentsi “Naised tehnoloogias” avab Kaja Kallas

Virtuaalkonverentsi “Naised tehnoloogias” avab Kaja Kallas

Iga aprillikuu neljandal neljapäeval tähistatakse üleilmse liikumise International Girls In ICT päeva, mille puhul 22. aprillil toimub tasuta virtuaalkonverents „Naised tehnoloogias“.

Konverentsi avab peaminister Kaja Kallase videopöördumine. Järgnevad kaheksa intervjuud, mida veab moderaator Eeva Esse ja kus ITvaldkonnaga erineval moel seotud juhid jagavad mõtteid, mille läbiv eesmärk on julgustada tüdrukuid ja naisi asuma ITerialadel õppima ja töötama.

Konverentsi ellukutsujad rõhutavad, et ehkki kiirelt arenevas ja hästitasustatud IKT-valdkonnas süveneb tööjõupuudus, on õrnema soo jõudmine sinna üsna juhuslik.

Kõnealune teema on ühiskonnale oluline, et innustada tervet haridussüsteemi kaasama rohkem tüdrukuid reaalaineid süvendatult omandama, samuti robootika või maleringides osalema,“ märkis AS Mainori juhatuse esimees ja EEK Mainor õppejõud Kadi Pärnits„Kasu on mõlemapoolne: avarduvad noorte naiste võimalused tulevikus ITsuunal elukutse valikuid teha, ITettevõtted saaks aga leevendust tööjõupuudusele. Ühtlasi väheneks meeste ja naiste palgalõhe.“

Ka Telia tehnoloogiajuht Andre Visse on veendunud, et naistel on olemas kõik eeldused tehnoloogiamaailmas läbilöömiseks. Ta tõi välja erinevate uuringute ja teistegi ettevõtete finantsnäitajate najal tõestatu: mitmekesisemad tiimid loovad suuremat väärtust, millel on positiivne mõju töötajate ja klientide rahulolule ning ettevõtte tulemustele.

„Kui tehisintellekti arendusega tegeleb grupp keskealiseid valgeid mehi, siis kui tõenäoline on, et selline tehisintellekt arvestab kõigi rasside, sugude ja erinevate ühiskonna vähemusgruppide maailmavaate ja arvamusega? Ilmselt mitte kuigi suur,“ näitlikustas Visse. „Lisaks avab naiste kaasamine tohutu potentsiaali, sest täna moodustab tehnoloogiasektori töötajatest nende osakaal kõigest 20%. Samas on väga suur töökätepuudus – lahendus on seega otse meie nina all!“

„Kõige selle aluseks on ühiskondlik arusaam, et tehnoloogia on igale naisele sobiv ala. Peame ise sellesse rohkem uskuma ning läbi positiivsete kogemuslugude kummalisel kombel kujunenud hoiakud ja müüdid murdma. Seetõttu tulebki vaadata haridussüsteemi poole, mis kujundab olulisel määral meie tulevikku ja karjäärivalikuid. Nii nagu hoiame oma emakeelt, peab üha enam noori, sealhulgas tüdrukuid, õppima selgeks ka tehnoloogia universaalse keele – programmeerimise,“ lausus Visse.

Kadi Pärnits lisas, et Ülemiste Citys asub suur ja kiiresti kasvav ITettevõtete klaster, kel talendikatest töötajatest alati puudus. Kuigi naised on ses valdkonnas kindlasti võimekad tegijad, leidub seal päris palju kasutamata ressurssi,“ sõnas ta ja rõhutas, et Mainor kavatseb tulevikuski toetada noorte huviharidust ja EEK Mainorisse ITerialadele õppima asumisega seotud kampaaniaid ning korraldada jätkuvalt naistele suunatud tehnoloogiaseminare ja sündmusi.

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainori, Telia Eesti ja Ülemiste City korraldatava konverentsi otseülekannet on võimalik jälgida Facebookis. Esinejatele saavad küsimusi esitada ka ülekande kuulajad-vaatajad.

Konverentsi päevakava: 

10.00 Avasõnad peaminister Kaja Kallaselt

10.05  10.20 Taavi Kotka (tüdrukute tehnoloogiakooli HK Unicorn Squad kaasasutaja)

10.25  10.40 Birgy Lorenz (Taltechi küberkaitse teadlane ja Pelgulinna Gümnaasiumi IT-arendusjuht)

10.45 – 11.00 Liina Laas (The Better Fundi asutaja)

11.05 – 11.20 Kristel Kruustük (Testlio asutaja)

11.25 – 11.40 Videoklipp: Telia Eesti ja HK Unicorn Squadi robootikatüdrukud

11.40 – 11.55 Andre Visse (Telia Eesti tehnoloogiajuht)

11.55  12.10 Kristel Leif (Solaride’i tegevjuht)

12.15 – 12.30 Ursel Velve (Mainor Ülemiste juhatuse esimees)

12.35  12.50 Maarja Kruusmaa (Taltechi biorobootikaprofessor, teadusprorektor)

Head Uudised GoodNews