1. Avaleht
  2. Äri
  3. ESIMENE TÄISELEKTRILINE AUTO I 1,7 miljonit iselaadivat elektrihübriidi aitasid luua esimese täiselektrilise Lexuse: UX 300e
ESIMENE TÄISELEKTRILINE AUTO I 1,7 miljonit iselaadivat elektrihübriidi aitasid luua esimese täiselektrilise Lexuse: UX 300e

ESIMENE TÄISELEKTRILINE AUTO I 1,7 miljonit iselaadivat elektrihübriidi aitasid luua esimese täiselektrilise Lexuse: UX 300e

Pärast 15 aastat kogemusi elektrienergiaga ja 1,7 miljonit hübriidsõidukit jõuab järgmisel aastal Eesti teedele esimene täiselektriline Lexus. Originaalse UX-i disaini ja funktsionaalsusega UX 300e on varustatud äsja väljatöötatud 10-aastase (või kuni 1 miljon km) garantiiga liitium-ioon akuga, õhkjahutussüsteemiga ja kompaktse uue käigukastiga.

UX 300e elektriline jõuülekanne sisaldab võimsat 150 kW (204 DIN hj) esirattaid vedavat elektrimootorit. See annab autole loomuliku, kuid samas erksa kiirenduse, saavutades tippkiiruse 160 km/h ja 0–100 km 7,5 sekundiga.

“Esimese täiselektrilise Lexuse loomine tugineb brändi kogemustel, mis on saadud akusüsteemide, jõujuhtimisseadmete ja elektrimootorite aastatepikkusest ehitamisest. 2005. aastast alates on loodud juba üle 1,7 miljoni Lexuse hübriidsõiduki ning kogu selle ajaloolise kogemuse võtab kokku värske UX 300e, mis on brändi kvaliteedi ja usaldusväärsuse tunnusmärgiks,” lausus Lexus Balticu juht Raigo Kaseorg.

UX 300e insenerimeeskond töötas koostöös Takumi meistritega välja hulga uusi tehnoloogiaid, mis on mõeldud spetsiaalselt täiselektrilise sõiduki jaoks. Näiteks:

Äsja väljatöötatud liitium-ioon aku

UX 300e toiteallikaks on hiljuti välja töötatud 54,3 kW/h suure mahutavusega aku, mis võimaldab NEDC-tsüklis sõiduulatust 400 km (WLTP-tsüklis üle 300 km). Madala raskuskeskme tagamiseks asub 288-elemendiline liitium-ioon aku salongi põranda ja tagaistme all, andes linnamaasturile kohase ruumikuse.

Olles kindlad oma elektritehnoloogia kvaliteedis, annab Lexus UX 300e ostuga kaasa akugarantii 10 aasta või 1 000 000 km täitumiseni. Seda eeldusel, et aku korralised hooldustööd on tehtud Lexuse ametlike partnerite juures.

Õhkjahutussüsteem

UX 300e jaoks loodud akuelementidega õhkjahutussüsteem on ohutum ja kergem kui vesijahutusega süsteemid. Aku sees ringleva jahutatud õhuga saab aku stabiilse jõudluse isegi suure kiiruse ja korduva kiire laadimise ajal. Töötades käsikäes salongi kliimaseadmega, suurendab süsteem auto jõudlust, aku vastupidavust ja laadimist.

Töökindlus oli aku küttesüsteemi arendamisel esmatähtis. Iga akumooduli all olevad kütteelemendid vähendavad külma ilma mõju sõiduulatusele, tagades täieliku võimsuse olemasolu algusest peale.

Kompaktne uus käigukast

Äärmiselt kompaktsel uuel käigukastil on 3-teljeline paigutus ja reduktormehhanism, mis võimaldab mootori suurt pöörlemiskiirust, tagab efektiivse jõuülekande ja erakordselt madala mürataseme.

Kuigi elektriautod on juba oma loomult vaiksed, on UX 300e-le lisatud täiendav heliisolatsioon, et summutada tuule või kivide tekitatud välismüra. Nii saab autojuht nautida rahulikku sõitu vaikses salongis.

Takumi meistrite kätetöö

Selleks, et tagada esimese elektrilise Lexuse kvaliteet sarnaselt Lexuse hübriidautodele, valmivad UX 300e sõidukid auhinnatud Kyushu tehases Jaapanis, kus tootmist jälgivad kuulsad Takumi meistrid. Selline aunimetus antakse ekspertidele, kes on omandanud vähemalt 60 000 tundi kogemust – 8 tundi päevas, 250 päeva aastas 30 aasta jooksul.

Head Uudised GoodNews