1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Uuring: 66% Eesti finantstehnoloogiasektori käibest tuli mullu ekspordist
Uuring: 66% Eesti finantstehnoloogiasektori käibest tuli mullu ekspordist

Uuring: 66% Eesti finantstehnoloogiasektori käibest tuli mullu ekspordist

Eesti finantstehnoloogia ettevõtete 2018. aasta sektori müügitulust 66 protsenti tuli ekspordist.

Nende ettevõtete käive oli 865 miljonit eurot ehk kolm korda enam 2017. aasta tulemusest. Võrreldes eelmise aastaga prognoosivad ettevõtted 2019. aastal taas sektori müügitulu kolmekordistumist, selgus TTÜ majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi ning Finance Estonia koostöös valminud uuringust.

Uuringust „Fin Tech Report Estonia 2019“ saab esmakordselt tervikliku ülevaate maastiku hetkeseisust, olulisematest tulevikutrendidest ja ettevõtjate ees seisvatest probleemidest. 2018. aasta lõpu seisuga oli uuringu kohaselt Eestis registreeritud vähemalt 84 ettevõtet, mille tegevust on võimalik liigitada Fin Techi alla.

Uuringust selgub, et ettevõtted hindavad kõrgelt siinset soodsat ärikliimat ja ühiskonna digitaliseeritust, kuid peavad probleemseks sobivate oskustega töötajate vähesust ja seadusandluses valitsevat ebakindlust. „Uuringu kohaselt rakendab finantsinspektsioon Eestis kohati regulatsioone kõige karmimal võimalikul moel ja on üldse liialt konservatiivne,“ kinnitas Finance Estonia Fin Techi töögrupi juht Kaido Saar.

Kõige tõenäolisema tulevikustsenaariumina näeb sektor ise seda, et traditsiooniliste finantsasutuste väljatõrjumise asemel hakatakse pankade rolli üha enam täiendama. “Koos otsitakse viise, kuidas partnerlusega paremaid teenuseid pakkuda ja kliendibaasi kasvatada. Nii peab kaasaegne pank olema ise juba sisuliselt Fin Techi ettevõte,“ lisas Saar.

Kaks kolmandikku sektori ettevõtetest on loodud viimase nelja aasta jooksul.

Head Uudised GoodNews