1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Mis on tööturule naasvate emade firmas hoidmise saladus?
Mis on tööturule naasvate emade firmas hoidmise saladus?

Mis on tööturule naasvate emade firmas hoidmise saladus?

Regus“Tõeliselt võrdses maailmas juhiksid naised pooli riike ja mehed pooli kodusid,” kirjutab Sheryl Sandberg oma raamatus Lean In.

Paindlike tööpaigalahenduste pakkuja Reguse viimane uuring kinnitab, et eelarvamused on kiiresti kadumas ning 60% Baltimaade firmade arvates lasevad tööandjad, kes lapsepuhkuselt naasvaid emasid ei palka, käest hea võimaluse.

Töötavad emad ei naase iganenud kontaktide ja roostes mäluga. See-eest toovad nad endaga kaasa väärtuslikke oskusi ja kogemusi, leiab 70% küsitluses osalenud Baltimaade ärikogukonna esindajatest. Need on Reguse viimase, rohkem kui 19 000 firmaomanikku ja tegevjuhti 98 riigis hõlmanud küsitluse peamised tulemused.

Vastajate meelest on paindlik tööaeg, kodule lähemal töötamine ning kohalesõitmise asemel vähemalt mõnikord videokonverentside kasutamine põhiliste strateegiate hulgas, mis rohkem emasid tagasi tööle meelitaksid.

Lisaks selgusid veel mõned huvitavad tulemused:

  • 56% Baltimaade vastajatest ütles, et järjest rohkem naisi soovib tööle naastes kaugtöö võimalust;
  • 59% vastas, et põhiliseks stiimuliks on kodule lähemal töötamine;
  • 36% väitel aitaks videokonverentside lubamine reisimise asemel tööle naasvaid emasid aidata.

„Arvestades seda, et naiste väljajäämine majandusest läheb mõnes riigis maksma kuni 27% SKP-st elaniku kohta ning et firmad, mille juhatuses on rohkem naisi, on kasumlikumad, on praegu viimane aeg mõelda, kuidas oma tööpraktikaid paremini lastega emade jaoks sobitada,” kommenteeris uuringut Reguse Baltimaade asepresident Ruud Doogen.

Doogen lisas, et firmad ei kõhkle tunnistamast töötavate emade väärtust, aga lapsepuhkuselt tulnud naised avastavad siiski sageli, et end töö- ja isiklike kohustuste vahel jagada võib olla väga raske või isegi võimatu. Seega pole üllatav, et järjest rohkem emasid soovib paindlikku tööd. Olgu selleks siis paindlik tööaeg, võimalus vähemalt osa ajast kodule ja perele lähemal töötada, või videokonverentsid ärireiside asemel, aga just need stiimulid on võtmeks, kuidas rohkem naisi tagasi tööle võtta ja töökoha tulevikku kujundada.

Head Uudised GoodNews