1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Selgusid Baltikumi jätkusuutlikumad ettevõtmised
Selgusid Baltikumi jätkusuutlikumad ettevõtmised

Selgusid Baltikumi jätkusuutlikumad ettevõtmised

Esimese Rimi Baltic Sustainability Awardsi 323 kandidaadist pääses finaali ka mitmeid eestlaste ettevõtmisi ja ühest neist sai idukategooria võitja.

Suurte ja keskmiste ettevõtete auhinna võitis Trafi (Leedu), väikeettevõtete auhinna Keskkonnalahenduste Instituut (Läti), MTÜ-de ja avaliku sektori auhinna Vilniuse linnavalitsus. Ettevõtete innovatsiooniauhinna võitis Auga Group (Leedu) ja idufirmade innovatsiooniauhinna Grünfin (Eesti). Changemaker’i auhinna võitis Eestist Gary Urb, Lätist Dagnija Blumberga ja Leedust Karolina Gurjazkaitė.

“See oli fantastiline võimalus kokku tuua ja tunnustada selliseid ettevõtmisi, mis oma tegevusega juhivad tähelepanu sedavõrd olulisele teemale ning samas aitavad muutuse loomisele kaasa. Rimis oleme võtnud viimasel ajal just suuna teha koostööd värskete ettevõtmiste ja nutikate idufirmadega, sest sealt tuleb lihtsalt nii palju häid lahendusi,” nendib Rimi Eesti vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats.

Rahvusvahelistest ekspertidest koosnevas žüriis esindas Eestit Let’s Do It Worldi tegevjuht ja Maailmakoristuse eestvedaja Anneli Ohvril. Tema sõnul on jätkusuutlikkus veel tihtipeale vastuvoolu ujumine, seda enam on aga oluline innustada tegijaid jätkama kõige kiuste: “Kui Eesti eestvedajate tegemistest oleme ikka juba siin-seal kuulnud, siis väga huvitav oli lugeda oma lõunanaabrite tegemiste kohta ja tõdeda, et uute võimaluste otsimine jätkusuutliku ühiskonna ehitamiseks käib ka neil suure hooga. Mina hindasin just muutustesaadikuid. Kõik esitatud kandidaadid on pühendanud oma elu jätkusuutlikkuse edendamisele, nad on tõelised oma valdkonna pioneerid. Just tänu sellistele inimestele areneb meie elu edasi ja on lootust, et tuleme toime ka globaalsete keskkonna ja kliimaalaste väljakutsetega.”

Žürii koosseisu kuulus jätkusuutlikkuse ja innovatsiooni asjatundjaid 12 riigist üle maailma, sealhulgas USA-st, Saksamaalt, Ühendkuningriigist, Soomest, Rootsist, Balti riikidest ja mujalt. Taotluste hindamisel ja finalistide valimisel lähtuti Euroopa ühe juhtiva rohetehnoloogia ettevõtte Plan A väljatöötatud metoodikast.

Tublid eestlased

Keskkonnamõju kategoorias jõudsid finalistide hulka kaks Eesti ettevõtet: kodudele ja ettevõtetele taastuvenergia pakkuja Enefit suurte ja keskmise suurusega ettevõtete alamkategoorias ja Viimsi vallavalitsus mittetulundusühingute ja avaliku sektori alamkategoorias. Viimsi vald on loonud säästlikud linnakuivendussüsteemid, mis imiteerivad sademevee looduslikku ringlust ja tagavad võime juhtida sademevett ka tuleviku kliimastsenaariumite korral.

Roheinnovatsiooni ettevõtete alamgrupis tõsteti finalistina esile Eestist Aus Design, kes loob süsinikuneutraalseid rõivaid. Moetööstuse ökoloogilise jalajälje minimeerimiseks toodab ettevõte rõivaid tootmiseelsetest kangastest, kasutades teaduslikku metoodikat Upmade.

Idufirmade alamgrupis pääsesid kolme finalisti hulka kaks Eesti ettevõtet: Gelatex ja Grünfin. Gelatex on leiutanud tehnoloogia biopõhiste nanokiudude tootmiseks, mis annab taimselt toodetud lihale struktuuri. Uus tehnoloogia on 100 korda kiirem ja üle 90% odavam senistest tehnoloogiatest. Grünfin on platvorm, mis annab inimestele võimaluse luua positiivse mõjuga jätkusuutlik investeerimisportfell, keskendudes sellistele teemadele nagu keskkond, ebavõrdsus, tervishoid jms, kuid võimaldab saada oma investeeringutelt tulu turupõhiselt.

Muutustesaadikute kategoorias olid Eesti kolm finalisti Uuskasutuskeskuse tegevjuht Diana Paakspuu, jäätmebiomassist jätkusuutlike süsiniknanomaterjalide tootja UP Catalysti kaasasutaja ja tegevjuht Gary Urb ning Ida-Viru maakonna rohestrateegia juht ja puhaste tehnoloogiate arendamisele keskenduva kiirendi Beamline’i kaasasutaja Kadri Piho.

Head Uudised GoodNews